„Niko ne govori o elektronskom glasanju“ Marković objasnio koje izmjene Izbornog zakona traži PDP

Datum:

Share post:

Najvažnije političko pitanje koje treba biti riješeno do kraja ove godine jesu izmjene i dopune Izbornog zakona, u smislu tehničkih izmjena, koje bi omogućile zakonite i poštene izbore.

Rekao je ovo potpredsjednik PDP Slaviša Marković, koji je i predsjednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srpske.

Ističe da su preduslovi za organizovanje zakonitih i poštenih izbora uvođenje skeniranja glasačkih listića, biometrijske identifikacija glasača i video nadzora nad radom biračkih odbora.

– Ono što je bitno pojasniti jeste da niko ne govori o elektronskom glasanju, nego o načinima kako da se izbjegnu manipulacije glasačkim listićima i jasnom utvrđivanju ko je stvarno izašao na glasanje. Svi politički akteri koji nemaju namjeru da krađom i manipulacijama prekrajaju biračku volju bi trebali biti za ove izmjene, a oni koji su protiv toga, sami se razotkrivaju. Prvi test političke volje će biti uskoro, budući da je PD PS BiH zadužio Savjet ministara da izradi izmjene i dopune Izbornog zakona – rekao je Marković.

Kaže da je simptomatično kako su izmjene Izbornog zakona, odnosno usvajanje „paketa integriteta“, posljednje pitanje o kojem se oglašavaju predstavnici međunarodne zajednice u BiH, prvenstveno Delegacija EU.

– Zakoniti i pošteni izbori su stub demokratije, a ako su nekome puna usta demokratskih načela, trebalo bi valjda da insistira na prvom i osnovnom. Kako uopšte razmatati EU integracije, ispunjavanje svih drugih prioriteta, ako nisu obezbijeđeni uslovi da se regularno provode izbori, a samim tim izabere i legitimna vlast koja treba provoditi reforme na EU putu. Pomno ćemo pratiti reakcije i ponašanja iz EU delegacije u narednom periodu, što će pokazati da li su još neki predstavnici međunarodne zajednice dio dogovora Dodik – Šmit, čiji sastavni dio je da ne dođe do izmjena Izbornog zakona – rekao je Marković, saopšteno je iz PDP.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U 2024. oživljava “stari, dobri“ festival “Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“ (foto)

Ono čime se Semberija može ponositi su vrijednosti koje će ove, 2024. godine ponovo biti oživljene u novom...

Bijeljinske rukometašice grabe ka tituli (foto)

Dva dana, dvije utakmice i dvije pobjede! Ostvarile su ovo rukometašice ŽRK "Radnik" iz Bijeljine koje su proteklog...

MZ “POPOVI“: Bez i malo stida gradonačelnik se oglasio u vezi Doma kulture u Popovima! (foto)

Na tekst gradonačelnika Bijeljine oko neodržavanja prostorija u Domu kulture Popovi oglasila se i  MZ Popovi preko FB...

LJUBIŠA PETROVIĆ: Užasan simak iz Popova – neodgovornost i neodržavanje Doma kulture (foto,video)

-Nemojte da ovakve slike se šire iz naših sela, molim vas, minimum koji možemo uraditi je da pokupimo...