Večeras je u Centru za kulturu „Semberija“ pred prepunom salom organizovana manifestacija inkluzivnog karaktera pod nazivom „Zajedno možemo sve. Baš sve!“ i porukom “Nije važno činiti velike stvari, već male stvari velikim srcem!“. Manifestacija je održana povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u organizaciji četiri žene – logopeda Jelene Tešić, Logopedskog kabineta „Logocentar“, logopeda Melite Marković, psihologa Slavene Rajić i psiholog Ivane Šegrt Boroje, uz nesebičnu podršku prijatelja, saradnika i Grada Bijeljine.

„U našu manifestaciju su uključena djeca sa invaliditetom, ali i djeca urednog razvoja. Dosta djece se prijavilo za učešće na ovoj manifestaciji, jer je ovo manifestacija koja se drugi put organizuje u našem gradu, a imali smo i dvije manifestacije povodom Svjetskog dana osoba sa autizmom. Danas smo odlučili da umjesto ulaznica, sav prihod ode u dobrotvorne svrhe, odnosno za liječenje našeg malog sugrađanina Dimitrija Marinkovića“, rekla je Tešićka i podsjetila da su njenu ideju rado podržale njene koleginice i tako je nastala manifestaciju koju su građani Bijeljine objeručke prihvatili.

„Naišli smo na veliku podršku institucija i građana našeg grada. Vidjeli smo da je ovo veoma važno za djecu sa poteškoćama u razvoju, da se uključe u ovo društvo i sama sreća na njihovom licu govori nam da treba da nastavimo ovo što radimo i da je ovo što radimo zaista sjajno“, iskrena je Tešić.

Psiholog Slavena Rajić istakla je da su djecu iz udruženja, za ovu manifestaciju pripremali oko dva mjeseca.

„Svakog petka i subote imali smo probe od oko sat i po do dva sata i mislim da smo postigli maksimum. Što se tiče dnevnih centara, na ovoj manifestaciji učestvuje Dnevni centar za djecu u riziku i Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju koje sam, zajedno sa svojim kolegama, pripremala za ovaj nastup. Djeca su srećna, raduju se nastupu. Posebno bih da naglasim da neka djeca iz Dnevnog centra u riziku prvi put večeras ulaze u salu Centra za kulturu i prvi put staju na binu i to im itekako znači“, navela je Rajić.

Kako kaže, zadovoljni su zainteresovanošću roditelja i sugrađana za ovakve manifestacije, kao i da su do sada pokazali veliku empatiju i veliko interesovanje za ovakav događaj.

Psiholog Ivana Šegrt Boroja istakla je zadovoljstvo zbog odlične saradnje njih četiri organizatora inkluzivnih manifestacija u Bijeljini.

„Zadovoljna sam i odzivom roditelja i načinom na koji su pristali da nam odaju povjerenje da pripremamo njihovu dječicu. Priznajem, to nije nimalo lako, bilo je dosta i smijeha i suza, ali možemo reći da smo u ovoj četvrtoj manifestaciji svi uživali, za razliku od prethodne tri koje su bile „neizvjesne“. Napredujemo u smislu „prihvatanja“. Znamo da su osobe sa invaliditetom na marginama društvo, da su stigmatizovani, ali kako vrijeme prolazimo, uspjevamo da se izborimo sa tim. Nas četiri smo krenule, a ostali su nam se pridružili u toj misiji“, objasnila je Šegrt Boroja.

Logoped Marković navela je da su djeca uživala u pripremi i da su se radovali ovoj manifestaciji i nastupu pred svojim sugrađanima.

„Ovakvim manifestacijama pokušavamo da podignemo nivo razumijevanja sugrađanima. Poslije prve manifestacije smo dobili informacije da ljudi nisu znali da je to tako i bili su iznenađeni. To su djeca koja su „nevidljiva“ i bili su oduševljeni koliko djeca daju od sebe i koliko mogu. Zato i mi ne odustajemo i želimo da ovo pređe u tradiciju, da djeca postanu vidljiva, da njihovi problemi postanu vidljivi i da životi tih roditelja postanu vidljivi, jer se malo o tome zna“, zaključila je Marković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име