Destinacije za skijanje u regionu

Datum:

Share post:

Region u kojem živimo nudi nam veliki izbor planina u kojima možemo uživati u zimskim mjesecima, ali nije se uvijek lako odlučiti gdje krenuti, kakvi su uslovi, ski-staze, kao i smještaj koji određeni planinski centri nude.
 
Bilo da ste ljubitelji mirnog odmora ili avanture, da ste se odlučili da putujete sa prijateljima ili porodicom, Balkan vas neće razočarati i svakome od vas odgovoriće na zahtjeve.
 
Zbog pristupačnih cijena i odličnog skijaškog iskustva kao i raznovrsne ponude, skijališta u regionu postaju sve češći izbor turista sa Balkana, ali i iz Evrope. U nastavku teksta vam predstavljamo neke od najljepših destinacija za ljubitelje zimskog sporta.

Stara planina – ljepotica netaknute prirode
Stara planina se svojim manjim dijelom nalazi u istočnoj Srbiji, a znatno većim dijelom u Bugarskoj. Kada je u pitanju Stara planina smeštaj je raznovrstan i može se naći za svakoga ponešto, od kuća za odmor do hotela sa kompletnim wellnes centrima. Na vama je da odaberete, uživate u gostoprimstvu domaćina i prepustite se odmoru za dušu i tijelo.
Sa najvišim vrhom Botev (2376m) u Bugarskoj i popularnim Midžorom (2169m) u Srbiji, ova ljepotica odiše nevjerovatnom prirodom, impozantnim vidikovcima, ali i ogromnim skijaškim potencijalom.
 Skijaški centar na Staroj planini je u konstantnom razvoju, a ski-centar “Babin zub” čine staze “Konjarnik”, “Sunčana dolina” i “Markova livada”. Ovdje ćete naći četvorosjedne žičare kapaciteta 1400 i 1200 skijaša na sat, a tu je i dječiji “ski vrtić”, sa pokretnom stazom. Još jedna od prednosti jeste i sistem za vještačko osniježavanje koji će upotpuniti ugođaj ukoliko snijega ima malo ili nimalo.

Kopaonik – najveći planinski masiv u Srbiji

Kopaonik predstavlja jednu od najpopularnijih destinacija u Srbiji, a razloga za to je mnogo. Između ostalog, jedan od njih je najveći skijaški centar u Srbiji – “Kopaonik” koji ima istoriju od 1964. godine. Jedna od karakteristika Kopaonika jeste da su žičare i staze veoma blizu smještajnih kapaciteta, što ne može često da se vidi.
 
Ski-centar Kopaonik pogodan je za skijaše različitih sposobnosti, a 22 ski-staze odlično uređene za alpsko i nordijsko skijanje, prostiru se na 62 km. S obzirom na veličinu, Kopaonik pruža bezbroj mogućnosti, između ostalog i noćno skijanje, ali i tri ski vrtića za savladavanje prvih skijaških vještina.
 
O tome koliko je impozantna veličina Kopaonika govori i kapacitet od 34000 skijaša na sat, kao i ogroman sistem ski instalacija. Njega čine jedna gondola, tri šestosjedne i sedam četvorosjednih žičara, kao i deset ski liftova. Ukratko, šta god da zamislite – Kopaonik će vam pružiti!

Jahorina – biser Bosne i Hercegovine

Ukoliko želite potpun užitak – skijanje, odmor, uživanje u prelijepoj prirodi i jedinstvenoj kuhinji, Jahorina je pravi izbor za vas. Sa tim u vezi vam preporučujemo da odete do nekog od obližnjih gradova i uživate u raznovrsnim specijalitetima.
 
Najviši vrh bosanske ljepotice je Ogorjelica – 1,916 m. Sa 140 skijaških dana godišnje i 46 km alpskih i 10 km nordijskih staza kojima se možete spuštati i ujedno uživati u prelijepom pogledu, ovo je jedan od najljepših ski-centara na Balkanu.

Kranjska Gora – komadić Alpa na tromeđi
Kranjska Gora smještena je na tromeđi Slovenije, Italije i Austrije. Ovo mjesto nudi mnogo više od samog skijanja, a tu prije svega mislimo na prelijepe lokalitete u blizini, od kojih se svakako izdvaja jezero Bled, koje je poslednjih godina okupilo veliki broj turista.
 
Nadmorska visina ski-centra je od 800 m do 1.215 m i moglo bi se reći da svojom ponudom može da stane rame uz rame sa austrijskim i Italijanskim centrima. Kranjska Gora raspolaže sa 20 km uređenih staza i oko 40 km staza za skijaško trčanje i nordijsko hodanje. Takođe, nudi vam mogućnost skijanja za avanturiste (izvan staze), ali i noćnog skijanja.

Uživajte u zimskim radostima koje vam nudi naš region

Ukoliko ste ljubitelj zime i zimskih sportova, možete biti srećni jer naš region zaista obiluje prizorima od kojih zastaje dah, a iz godine u godinu turizam se razvija i napreduje. Ski-centri koje smo pomenuli u tekstu uspijevaju da udovolje i najzahtjevnijim posjetiocima i pruže mnoštvo mogućnosti za odmor iz snova.
 
Predlažemo vam da na vreme rezervišete smještaj, spakujete kofere sa propratnom opremom i uputite se u neki od navedenih centara. Sve što vam je preostalo jeste da se opustite i uživate sa dragim ljudima u zimskim radostima koje vas čekaju.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjabijeljini.com
 
 
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VLADA SRPSKE: Za podršku nezaposlenom roditelju četvoro i više djece 60 miliona KM

Za podršku nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj u 2024. godini planiran je iznos od...

Kineski predsjednik sutra sa Vučićem u Srbiji

Nakon posjete Francuskoj, kineski predsjednik sutra stiže u dvodnevnu posjetu Srbiji, a domaćin će mu biti predsjednik Aleksandar...

LAVROV: Dodik se jedini bori za dejtonske principe

"Rezolucijom o Srebrenici se žele slomiti Srbi" Lavrov poručio da se Dodik jedini bori za dejtonske principe Ministar spoljnih...

Romi u Bijeljini obilježili Đurđevdan i dolazak proljeća

Bijeljinski Romi tradicionalno su obilježili praznik Đurđevdan bacanjem vjenčića od vrbovog pruća u kanal Drina-Dašnica, te su na...