Romi u Bijeljini obilježili Đurđevdan i dolazak proljeća

Datum:

Share post:

Bijeljinski Romi tradicionalno su obilježili praznik Đurđevdan bacanjem vjenčića od vrbovog pruća u kanal Drina-Dašnica, te su na ovaj način simbolično ispratili zimu i dočekali proljeće, ljepše vrijeme koje označava mogućnost da se Romi više kreću, da putuju i žive „punim plućima“.

Osim toga, mnogi bijeljinski Romi su juče i danas ofarbali jaja koja su dijelili najmlađima, uz sokove, slatkiše i druge poklone.

Dragan Joković iz Centra za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja „Otaharin“ rekao je novinarima da ovaj centar gotovo 20 godina obilježava sa Romima Đurđevdan, sa posebnim fokusom na najmlađe i djecu školskog uzrasta.

– Cilj je da ne zaborave svoju tradiciju i kulturu, da ih prenesu sa koljena na koljeno. U Bijeljini živi najbrojnija romska zajednica u Republici Srpskoj, ali nažalost ne možemo se pohvaliti da je njihov životni standard na nivou očekivanog. Romi su još uvijek diskriminisani, zapostavljeni, isključeni iz svih društvenih tokova. Ovim putem pozivam društvo, naše sugrađane, da ih prihvate i da Romi postanu dio privrednog sektora, kao i javnih institucija – naveo je Joković.

Kadrija Ramić kaže da je jutros ustala u 5.00 časova, okupala djecu, očistila dom…

– Želim svim Romima srećan praznik, da imaju mir, zdravlje i sreću. Novca će biti, sve dok budemo radili. Danas ćemo uz jelo, piće i muziku obilježiti Đurđevdan, svako u skladu sa svojim mogućnostima – istakla je Ramićeva. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: infobijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

ĐURĐEVIĆ: „Trofej Odbojkica“ – manifestacija mladosti, sporta i druženja u Bijeljini (foto)

Karavan mladosti, zabave, veselja, igre i sporta, u okviru festivala Odbojkaškog saveza Srbije pod nazivom “Trofej Odbojkica”, ''boravio''...

Mala Moskva – Kumane u srednjem Banatu

Selo su dugo tako zvali zbog velikog broja socijalista i učesnika u Oktobarskoj revoluciji, a žitelji zaseoka u...

Danas je pravedni i mnogostradalni Sv. Jov

Sveti pravedni Jov bejaše iz plemena Avraamova; življaše u zemlji Uzu, u Arabiji. Jov beše čovek istine, besprekoran,...

U Srpskoj rođeno 15 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 15 beba, osam dječaka i sedam djevojčica, rečeno je...