DANAS obilježavamo Svjetski DAN KNJIGE i autorskih prava

Datum:

Share post:

Odluka o obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava 23. aprila donijeta je na Generalnoj konferenciji UNESKO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

U Španiji se ovaj dan obilježava još od 1923. godine u čast pisca Migela de Servantesa koji je umro na taj dan. To je i dio proslave dana Svetog Đorđa u Kataloniji, gdje je tradicija od Srednjeg vijeka da muškarci donose ruže svojim voljenim, a od 1925. godine da žene daju knjigu u zamjenu. Polovina godišnje prodaje knjiga u Kataloniji je u ovo vrijeme sa preko 400.000 prodatih i razmijenjenih primjeraka za preko 4 miliona ruža.

 
Na Generalnoj konferenciji UNESKO-a 1995. godine odlučeno je da se Svjetski dan knjige i autorskih prava slavi na ovaj datum, jer je tada katalonski festival. Pored toga, ovo je datum godišnjice rođenja i smrti Vilijama Šekspira, smrti Migela de Servantesa, Inke Garsilaso de la Vege i Žozepa Pla, rođenja Morisa Drjuona, Vladimira Nabokova, Manuela Valeho Mehie.

Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ u Bijeljini danas u svom knjižnom fondu ima oko 110.000 knjiga, od toga je oko 15.000 naslova na dječijem odjeljenju, na odjeljenju za odrasle oko 20.000, a oko 15.000 je u čitaonicama, dok je veliki broj naslova u magacinskim prostorijama.

TESTNA REKLAMA

U svom sastavu već nekoliko godina ima Audio Braj internet klub čitaonicu i na taj način posvećuje pažnju i slijepim i slabovidim osobama. Pored toga, 2019. godine uveli su elektronsku pozajmicu knjiga na dječijem odjeljenju, a do kraja 2020. godine planiraju da je uvedu i na odjeljenju za odrasle, što će mnogo olakšati uslugu.

Od početka 2010. godine, realizuju projekat „Digitalizacija zavičajnog fonda, stare i rijetke knjige“. U težnji da se formira Nacionalni centar za zaštitu i očuvanje digitalne građe, kao doprinos ostvarivanju nacionalne elektronske biblioteke na teritoriji BiH, nastala je Digitalna biblioteka najstarije kulturne ustanove s matičnom funkcijom u Bijeljini, Narodne biblioteke „Filip Višnjić”. Jedan od projektnih zadataka bio je štampanje kataloga (u tiražu od 500 primjeraka) u kome je prikazan dio digitalizovane građe iz fonda tri narodne biblioteke. Bijeljinska biblioteka je uvođenjem digitalizacije zavičajne građe i radom na elektronskom katalogu ušla u red savremenih biblioteka.

U sklopu Narodne biblioteke „Filip Višnjić“, prošle godine je otvoren Američki kutak koji se može opisati kao mala biblioteka rađena u američkom stilu predviđena za učenje, druženje i lično usavršavanje putem radionica koje se organizuju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: NIKOLA VLAČIĆ NOVO LICE U KMF “RADNIK“

KMF Radnik iz Bijeljine angažovao je još jedno novo ime pred početak Premijer lige BiH u futsalu. Novo lice...

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...

Održana promocija programa pomoći Mađarske vlade poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije (foto)

U hotelu „Drina“ danas je održana promocija programa pomoći Mađarske vlade poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije. Promocija je...