DANAS obilježavamo Svjetski DAN KNJIGE i autorskih prava

Datum:

Share post:

Odluka o obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava 23. aprila donijeta je na Generalnoj konferenciji UNESKO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

U Španiji se ovaj dan obilježava još od 1923. godine u čast pisca Migela de Servantesa koji je umro na taj dan. To je i dio proslave dana Svetog Đorđa u Kataloniji, gdje je tradicija od Srednjeg vijeka da muškarci donose ruže svojim voljenim, a od 1925. godine da žene daju knjigu u zamjenu. Polovina godišnje prodaje knjiga u Kataloniji je u ovo vrijeme sa preko 400.000 prodatih i razmijenjenih primjeraka za preko 4 miliona ruža.

 
Na Generalnoj konferenciji UNESKO-a 1995. godine odlučeno je da se Svjetski dan knjige i autorskih prava slavi na ovaj datum, jer je tada katalonski festival. Pored toga, ovo je datum godišnjice rođenja i smrti Vilijama Šekspira, smrti Migela de Servantesa, Inke Garsilaso de la Vege i Žozepa Pla, rođenja Morisa Drjuona, Vladimira Nabokova, Manuela Valeho Mehie.

Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ u Bijeljini danas u svom knjižnom fondu ima oko 110.000 knjiga, od toga je oko 15.000 naslova na dječijem odjeljenju, na odjeljenju za odrasle oko 20.000, a oko 15.000 je u čitaonicama, dok je veliki broj naslova u magacinskim prostorijama.

U svom sastavu već nekoliko godina ima Audio Braj internet klub čitaonicu i na taj način posvećuje pažnju i slijepim i slabovidim osobama. Pored toga, 2019. godine uveli su elektronsku pozajmicu knjiga na dječijem odjeljenju, a do kraja 2020. godine planiraju da je uvedu i na odjeljenju za odrasle, što će mnogo olakšati uslugu.

Od početka 2010. godine, realizuju projekat „Digitalizacija zavičajnog fonda, stare i rijetke knjige“. U težnji da se formira Nacionalni centar za zaštitu i očuvanje digitalne građe, kao doprinos ostvarivanju nacionalne elektronske biblioteke na teritoriji BiH, nastala je Digitalna biblioteka najstarije kulturne ustanove s matičnom funkcijom u Bijeljini, Narodne biblioteke „Filip Višnjić”. Jedan od projektnih zadataka bio je štampanje kataloga (u tiražu od 500 primjeraka) u kome je prikazan dio digitalizovane građe iz fonda tri narodne biblioteke. Bijeljinska biblioteka je uvođenjem digitalizacije zavičajne građe i radom na elektronskom katalogu ušla u red savremenih biblioteka.

U sklopu Narodne biblioteke „Filip Višnjić“, prošle godine je otvoren Američki kutak koji se može opisati kao mala biblioteka rađena u američkom stilu predviđena za učenje, druženje i lično usavršavanje putem radionica koje se organizuju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Jahorina povela protiv bijeljinske Budućnosti u finalnoj seriji za šampiona Srpske

Jahorina ima prednost u finalu: Iskoristili domaći teren za vođstvo 1:0 Pobjedom košarkaša Jahorine počela je finalna serija šampionata...

Partizan će razmisliti da li će igrati polufinale Kupa Srbije ( foto)

Novi skandal: Partizan neće da igra Kup utakmicu FK Partizan oglasio se saopštenjem posle 173. večitog derbija. "Sramni sudija, koji...

Amerika izglasala pomoć Ukrajini, oglasio se Zelenski

Amerika izglasala pomoć Ukrajini, oglasio se Zelenski Foto: Tanjug/AP/Ilustracija | Amerika izglasala pomoć Ukrajini, oglasio se Zelenski Predstavnički dom Kongresa SAD...

Obilježavanje “BITKE ZA BANJ BRDO i pogibije 33 borca 2. Majevičke brigade“

U Bijeljini se sutra (nedjelja, 21. april 2024.) tradicionalno obilježava ''BITKA ZA BANJ BRDO – Pogibija 33 borca...