Ćorić obišao radove na drugo dionici autoputa Pan-evropskog Koridora Pet ce (foto)

Datum:

Share post:

Direktor „Autoputeva RS“ Nedeljko Ćorić, danas je sa saradnicima obišao radove na drugoj dionici autoputa Pan-evropskog Koridora Pet ce. Ova dionica, poznata kao „Dobojska obilaznica“ prostire se kroz teritoriju Republike Srpske i pruža se od Rudanke (Kostajnica) do Putnikovog brda, na granici sa Federacijom Bosne i Hercegovine.

„Izgradnja druge dionice Pan-evropskog Koridora Pet ce započela je 26. novembra 2021. godine, sa rokom za završetak radova od 1095 dana, odnosno do kraja novembra 2024. godine. Ova dionica predstavlja tehnički najzahtevniju do sada, sa nekoliko velikih objekata kao što su mostovi, nadvožnjaci, vijadukti, usjeci i dva tunela. Posebno značajana činjenica je da jedan od tunela prelazi međuentitetsku granicu, čija izgradnja proizilazi iz sporazuma između Javnog preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka i Javnog preduzeća „Autoceste FBiH“ d.o.o. Mostar“, rekao je Ćorić.

Izvođenje radova vodi kompanija „Integral inženjering“ iz Laktaši, dok je nadzor povjeren italijanskoj firmi „IRD Engineering“. Finansiranje projekta ostvareno je putem kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 150 miliona evra, kao i grant sredstavima Evropske unije kroz Investicioni fond za Zapadni Balkan (WBIF) u ukupnom iznosu od 30,8 miliona evra za radove i 7 miliona evra za nadzor. Ugovorena vrijednost radova iznosi 100.555.284,77 evra (prema Dopuni ugovora broj 1 od 16.06.2023. godine).

Do sada je na glavnoj trasi izgrađeno oko 64% nasipa, kao i 63% radova na mostu „Kostajnica“.

„Što se tiče radova na tunelu „Putnikovo brdo 1“ do sada je izvedeno 80% planiranih radova na izlaznom portalu, dok je na ulaznom portalu urađeno 64%. Radovi na iskopu tunela napreduju za obe tunelske cijevi. Kada je riječ o nadvožnjaku „Prisade“ , radovi su započeti u maju 2023. godine, dok na vijaduktu „Putnikovo brdo“ je već urađeno 35% od planiranog. Na ovom objektu su postavljeni šipovi, naglavne grede, kao i 75% stubova i 45% potpornih zidova, a zatim slijede radovi na gornjoj konstrukciji. Što se tiče tunela „Putnikovo brdo 2″, predviđeno je da radovi počnu u septembru 2023. godine“, objasnio je Ćorić.

Ova dionica, poznata pod nazivom „Dobojska obilaznica“, pružaće se kroz srce naše Republike, spajajući Kostajnicu sa Putnikovim brdom, na granici sa Federacijom Bosne i Hercegovine i tako će obilježiti novu eru u transportnom saobraćaju kroz Republiku Srpsku.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U NB „Filip Višnjić“ u Bijeljini promovisana knjiga “Uspon i pad embahada – Srpska i jugoslovenska diplomatija u vrtlogu istorije (1919 – 1948)“ dr...

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” predstavljena je knjiga “Uspon i pad embahada - Srpska i jugoslovenska diplomatija u...

Mali veliki fudbaleri iz Velike Obarske – braća blizanci Andrej i Aleksa Novaković (foto)

Braća blizanci Andrej i Aleksa Novaković iz Velike Obarske od svoje 6. godine igraju fudbal. U početku je...

Ministar Minić otvorio 21. “Interagro” – Ministarstvo će tokom godine biti redovno i odgovorno u svakom poslu (foto, video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić otvorio je danas 21. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i...

U Bijeljini otvoren 21. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova „Interagro 2023“ (foto, video)

Danas je u Bijeljini otvoren 21. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova "Interagro 2023". Ove godine na sajmu...