Prijem za mlade fizičare – poklon za uspjeh i znanje po laptop od Gradske uprave Bijeljina (foto)

Datum:

Share post:

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, organizovao je danas prijem u Gradskoj upravi za mlade fizičare Miodraga Ostojića i Muhameda Numanovića koji su osvojili pohvalu, odnosno, bronzanu medalju na ovogodišnjoj Olimpijadi iz fizike, održanoj u Japanu.

„Olimpijade su događaji koje traju nekoliko dana, konkretno ova Olimpijada je trajala sedam dana. Pripreme nakon državnog takmičenja su uglavnom tekle na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. Tu smo imali vid eksperimentalnih priprema, a i uporedo sa tim smo imali i teorijske pripreme. Sama Olimpijada se sastoji od eksperimentalnog i teorijskog dijela – dva testa u trajanju od po pet sati. Eksperimentalni test ima dva zadatka, a teorijski tri. Na osnovu tih zadataka, dobijamo priznanja, odnosno medalju. Pored toga, netakmičarski dio Olimpijade je vrlo dobro isplaniran. Imamo ceremonije otvaranja i zatvaranja, različite događaje vezane za kulturu i tradiciju države. Tu su i predavanja o važnim ličnostima iz svijeta fizike, određenih nobelovaca i izlete po samoj državi – četiri dana su nam bila posvećena tome“, objasnio je Numanović, učenik trećeg razreda „Richmond Park International Secondary School“ u Tuzli, kako izgleda organizacija Olimpijade na kojoj su učestvovali.

Muhamed Numanović, učenik trećeg razreda „Richmond Park International Secondary School“ u Tuzli

Ostojić, učenik četvrtog razreda Teničke škole „Mihajlo Pupin“ u Bijeljini bio je jedan od pet predstavnika BiH na Olimpijadi u Tokiju koji je, na kraju, osvojio pohvalu.

Pripreme smo imali u Sarajevu na Prirodno-matemaričkom fakultetu, prvenstveno eksperimentalne vježbe. Pored toga smo imali organizovan online predavanja – predavači su bili bivši takmičari, kao i profesori fizike. Što se tiče samog takmičenja, organizacija je bila savršena. Mi, učenici, smo imali dva poludnevna i dva cjelodnevna izleta, tako da smo uspjeli da vidimo Tokio i njegovu okolinu. Mislim da je osjećaj i uspjeh fenomenalan i da ne postoje riječi koje bi opisale uspjeh koji smo nas petorica ostvarili“, rekao je Ostojić i dodao da su mu kao učeniku Tehničke škole u prvom planu računari i računarske nauke, ali da se pored toga, fizikom bavi kao hobijem i pokušava da pronađem balans između te dvije strane.

Miodrag Ostojić, učenik četvrtog razreda Teničke škole „Mihajlo Pupin“ u Bijeljini

Gradonačelnik Bijeljine dvojici učenika je za znanje, trud i zalaganje i odlične rezultate ostvarene na Olimpijadi, kao nagradu, poklonio po laptop.

„Grad Bijeljina će nastaviti da podržava naše divne učenike, bisere našeg društva. Kada u moru sivila vidimo ove divne učenike, onda znamo da naša borba dobija veći „zalet“ i energiju i iskazana podrška koja nas obavezu kao društvo, biće iskazivana i u budućnosti zato što obrazovanje nema alternativu i što ovakvi mladi, perspektivni, kulturni, vaspitani ljudi su garant da će naše društvo u njima imati zamajac“, istakao je Petrović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Građani Srpske penziju primaju po 17 godina – u prosjeku 540 KM

Prosječan vremenski period korištenja prava na starosnu penziju je 16,77 godina, invalidsku 18,51 i porodičnu penziju 17,26 godina,...

SPC i vjernici danas slave Svetog apostola Kodrata

Apostol Kodrat smatra se jednim od najučenijih svetitelja iz 1. vijeka nove ere. Prema predanju pored dvanaest velikih apostola...

Dani filantropije u Bijeljini (foto)

U Bijeljini je u organizaciji Lokalne fondacije Bijeljina održana panel diskusija na temu filantropije u gradu Bijeljina. Ova...

Dnevni horoskop za 4. oktobar

OVAN POSAO: Ako je za vas uspešan dan onaj koji počinje fizičkim aktivnosima ili poslom koji je povezan sa...