BUDŽET poljoprivrede 180 miliona KM: BOŠKO RADIĆ, „Sela Semberije“: – da bude siguran podsticaj od 500 maraka i 40 odsto za kapitalna ulaganja

Datum:

Share post:

Poljoprivrednici znaju kako bi raspodijelili 180 miliona KM

Poljoprivrednici u Srpskoj će za sljedeću godinu imati nikad veći budžet od čak 180 miliona maraka. Iz Saveza poljoprivrednih udruženja, kažu da još nisu razgovarali o podjeli sredstava.

Zato u nekim udruženjima jesu i imaju prijedloge kako što bolje ući u novu poljoprivrednu sezonu. Udruženje povrtlara na čelu sa novim predsjednikom, ima spisak prijedloga. 

„Naš prijedlog će biti da za povrtarsku proizvodnju se izdvoji 10 miliona maraka, s obrazloženjem naravno dva miliona da se uputi u plasteničku proizvodnju, a osam miliona da se uputi za predato voće odnosno povrće“, kaže Darko Ilić, predsjednik Udruženja povrtlara Republike Srpske.

Semberski poljoprivrednici, dok čekaju poziv na konsultacije, sa ostalim udruženjima, usaglasili su svoje prioritete. 

„Očekujemo da će biti regres za mineralno đubrivo jer znate dobro da je to poskupilo. Tražićemo da ovaj podsticaj od 500 maraka bude siguran. Tražićemo da ovih 30 odsto za kapitalna ulaganja da bude 40 odsto. Nadam se da će biti kapitalna ulaganja što se tiče navodnjavanja, priprema se neka priča, imali smo neki sastanak da probaju da se navodnjavaju i ova područja brdovita“, kaže Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Sela Semberije“

TESTNA REKLAMA

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da razgovori o pravilniku za raspodjelu podsticaja za sljedeću godinu tek predstoje. Novi ministar Savo Minić, najvaljuje veće kontrole utroška i efikasnosti sredstava.

„Proširićemo broj korisnika, imati više sredstava, imati jaču kontrolu imati veću efektivnost na terenu jer poljoprivredni proizvođači i svi oni koji se bave proizvodnjom dirktno stvaraju novu vrijednost , direktno stvaraju tržišne viškove, utiču na sve ono što podrazumjeva standard i ekonomsku snagu jedne države“, kaže Savo Minić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Predstavnicima poljoprivrednih udruženja i novom ministru preostaje da sjednu za isti sto. Zajednički cilj im je da dogovore najbolju moguću raspodjelu nikad većeg agrarnog budžeta.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NIKAD ROB! Nenad Nešić nije pokazao tri prsta u Sarajevu… prvo je poljubio skupljena tri prsta u položaju za pravljenje “osjene tijela krstom“…

NIKAD ROB! Nenad Nešić nije pokazao tri prsta u Sarajevu... prvo je poljubio skupljena tri prsta u položaju...

Isplaćeno 361.572 KM podsticaja za premiju za povrće

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je danas 361.572 KM obaveza po osnovu podsticaja za razvoj...

Nedostaje još 1.000 KM! Nataša Ćejić treba pomoć dobrih ljudi da bi se izliječila (foto)

Nataši Ćejić sa samo 26 godina odstranjena je žučna kesa, ali borba za zdravlje i dalje traje. Nedostaje...

Teodora Terzić iz Bijeljine – jedina žena među 65 vitezova, plivala za Časni krst (foto, video)

Zahvaljujući medijima, i ove godine imali smo priliku da vidimo ko je sve zaplivao za Časni krst na...