Ko se držao OBEĆANJA: Dvije godine mandata Stanivukovića i Petrovića

Datum:

Share post:

Rezultati monitoringa progresa na ispunjavanju predizbornih obećanja čelnika 15 lokalnih zajednica u BiH nakon druge godine mandata ponovo su pokazali da su niži nivoi vlasti mnogo konkretniji u realizaciji datih obećanja.

Pokazalo je ovo istraživanje Udruženja građana “Zašto ne” koje je pratilo ukupno 513 obećanja načelnika i gradonačelnika u BiH.

Na stranici Istinomjera objavljeno je da su nakon dvije godine mandata 15 (grado)načelnika ispunjena 23 od 513 obećanja, ali su zabilježene i brojne aktivnosti na realizaciji ostalih obećanja.
Najviše predizbornih obećanja uoči lokalnih izbora 2020. godine dao je načelnik Opštine Ilidža, Nermin Muzur, ukupno 87, dok je najmanji broj obećanja u svom programu imao gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković – njih tek deset.

– Rezultati provedenog monitoringa pokazuju da lokalni nivo vlasti i dalje bilježi daleko bolje rezultate od vlasti na višim nivoima. Tome u prilog ide činjenica da su procenti ispunjenih obećanja u općinama i gradovima mnogo veći – ističu u Udruženju “Zašto ne”.

Dodaju da nakon dvije godine procenti obećanja koja imaju veliku vjerovatnoću da će biti ispunjena do kraja mandata iznose čak 68 odsto kada je u pitanju Opštiina Novi Grad Sarajevo, te 50 odsto kada je u pitanju Banjaluka ili 48 odsto u Banovićima.

– S obzirom na ove procente, za očekivati je da će brojna obećanja biti ispunjena i u naredne dvije godine – ističu u ovom Udruženju, koje je pratilo predizborna obećanja (grado)načelnika Banjaluke, Bijeljine, Zenice, Tuzle, Bihaća, Gradačca,

Gračanice, Goražda, Banovića, Neuma, Ilidže, te opština Centar Sarajevo, Novi Grad Sarajevo, Novo Sarajevo i Stari Grad.

Srpskainfo je izdvojila predizborna obećanja gradonačelnika Banjaluke i Bijeljine, Draška Stanivukovića i Ljubiše Petrovića.

Prema istraživanju Istinomjera, u izbornom programu Draška Stanivukovića za mandatni period 2020–2024 “Nova Banjaluka” za Grad Banjaluka našlo se deset obećanja.

Na kraju druge godine mandatnog perioda 2020–2024., kako se navodi u istraživanju Istinomjera, gradonačelnik Stanivuković provodio je značajnije aktivnosti na više od polovine obećanja, dok je jedno obećanje ispunjeno, a dva ostaju nezapočeta i tokom druge godine mandata.

Obećanje “Jedan političar – jedna plata” je ispunjeno odmah po dolasku nove gradske administracije, jer niko od saradnika gradonačelnika ne prima dvije plate iz budžeta, a oni koji su imali angažman na ranijim poslovima ostavili su ga, te imaju primanja samo u Gradskoj upravi.

Ocjenu započeto dobila su obećanja o ekspertskoj gradskoj upravi, Banaluci kao gradu bez podjela, te ono o neradnoj nedjelji. Obećanja na kojima su zabilježene značajnije aktivnosti, odnosno obećanja koja su dobila ocjenu u progresu, odnosila su se na izdvajanje sredstava za sufinansiranje troškova usluga boravka djece u vrtićima, besplatne udžbenike za učenike i besplatan gradski prevoz za penzionere i učenike.
Kada je u pitanju obećanje koje se odnosi na transparentnost Gradske uprave, osim obuke odbornika/ca o upotrebi novog softverskog sistema e-skupština, planirana je nabavka hardvera i softvera za skupštinsku salu, odnosno opreme koja će omogućiti brži i efikasniji rad gradske skupštine.

Prema rezultatima projekta “Lokalni indeks otvorenosti”, koji prati i analizira otvorenost rada lokalnih samouprava, ukupni rezultat otvorenosti Grada Banjaluka za 2022. godinu iznosi 51,36 odsto, dok ukupni open data rezultat iznosi 25,58 odsto. Rezultati po domenama iznose: transparentnost 36,69 odsto, pristupačnost 24,44 odsto, učinkovitost 75,56 odsto i integritet 30 odsto.

Istinomjer prati i 16 obećanja gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića, koja su prikupljena iz javnih istupa tokom predizborne kampanje za lokalne izbore.

– Nakon druge godine zabilježene su značajne aktivnosti u slučaju četiri obećanja, te su ona dobila ocjenu u progresu. Neka od obećanja odnose se na mjere za oporavak realnog sektora i stvaranje boljih uslova za poljoprivrednike, besplatan prevoz za đake te kvalitetnije uslove za život u selima. Ocjenu započeto dobilo je devet obećanja, dok još uvijek nisu zabilježene aktivnosti na realizaciji dva obećanja – ističe se u istraživanju Istinomjera.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

POMOĆ PEDIJATRIJSKOJ ONKOLOGIJI: Nikola Rokvić na putu HODOČAŠĆA do manastira Nektarija Eginskog (video)

"Idemo dalje za dječju radost" Koliko je Nikola Rokvić skupio novca nakon 5 DANA HODOČAŠĆA Prije pet dana, ispred...

OTVOREN POZIV NA RAT: Bošnjačke organizacije ponovo zveckaju oružjem

Saopštenje organizacije “Bosansko-bošnjačko narodno vijeće” u kojem je bošnjački narod pozvan “na samoorganizovanje” i u kojem je istaknuto...

Identifikovano lice koje je pokidalo tablicu sa privatnog vozila gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića

Sinoć (četvrtak, 25. april 2024.) u poznatom bijeljinslom salonu je bila organizovana proslava povodom odlaska u penziju jednog...

U Bijeljini održana prezentacija projekta „Zdrave zajednice u BiH“ (foto)

U prostorijama Gradske uprave grada Bijeljina danas je održana prezentacija projekta "Zdrave zajednice u BiH" koji uz finansijsku...