BRAČNI PAR IZ BROCA spojio znanje i rad, pa ubire plodove

Datum:

Share post:

Kada se spoje znanje i rad, rezultati ne mogu izostati. Dokaz je bračni par Rikanović iz Brodca kod Bijeljine, po struci ekonomisti, koji su rad u kancelariji zamijenili štalom. Proizvode mlijeko, a kućni budžet dopunjavaju i tovom bikova.

Trude se da osavremene proizvodnju, jer se poljoprivredi posvetio i njihov sin. U budućnosti planiraju da stvore modernu farmu, na kojoj će plodove svog rada ubirati i njihova buduća pokoljenja.

Diplomirani ekonomista Duško Rikanović nekada je bio direktor zemljoradničke zadruge, pa referent za mjesne zajednice. Prije pet godina podvukao je crtu i posvetio se vlastitom domaćinstvu. Tada su u štali imali samo jednu kravu.

Postepeno su povećavali broj – na pet, pa na 14, a danas ovo komercijalno gazdinstvo ima 25 grla. Računica je, kažu, jasna. Koliko radiš – toliko i zaradiš, a duša puna.

– Kad uporedim ovaj i nekadašnji život, ne kajem se nimalo. Imao sam platu od 1.000 KM, a sada to zaradim za par dana. „Izmuzemo" tu sumu u mlijeku, a ne računam prihode od prodaje teladi i bikova. Istina je da sam uvijek bio u odijelu i da su mi zavidjeli mnogi, ali ne bih se vraćao na staro, jer sam sada svoj gazda. Radim ono što volim i od toga moja porodica solidno živi – kaže ovaj ugledni domaćin.

Supruga Biljana, koja je završila Višu ekonomsku školu, zadovoljna je postignutim rezultatima. Nije bilo lako u početku, ali upornost i marljivost su se isplatili.

– Imamo svoj mir, uživamo u seoskoj idili. I djeca su s nama i odlično su prihvatili ovakav način života. Radni dan nam traje od osam do 12 sati. Nekad posla i nema mnogo. Ali nije teško. Kad vidiš na kraju mjeseca rezultate onda sve muke zaboraviš – kaže domaćica.

Rikanovići godišnje proizvedu 100.000 litara mlijeka. Da bi uspjeli u tome vode računa o svakoj sitnici.

– Tri, četiri vrste suve i koncentrovane hrane dajemo našim grlima. Ja, kao ekonomista, dobro gledam računicu. Nekada sam našem veterinaru govorio "ako treba, davaću kravama i banane" – kaže Duško, a onda kroz osmijeh dodaje da to nije dobra ideja, jer će krave izgubiti mliječnost.

– Ako želite dobar rezultat, morate se i potruditi – savjetuje on.

Ekonomisti vješto vode domaćinstvo, pa se umjesto plaćanjem "u kešu" služe i kompenzacijom. Za telad dobijaju repromaterijal. Uz pomoć podsticaja za kapitalne investicije ulažu u mehanizaciju, koja je glavna karika u lancu proizvodnje.

I sin Dejan, koji je po struci carinski tehničar, napustio je posao u privatnoj firmi u kojoj je radio šest godina i posvetio se poljoprivredi.

– Zahvaljujući podsticaju Ministarstva poljoprivrede RS, od 30 odsto, kupili smo novi traktor, vrijedan 130.000 KM. Sad smo izvdojili oko 10.000 KM za sjetvenospremač. I tu ćemo dobiti povrat sredstava u iznosu od 35 odsto. Ne može se zemlja obrađivati bez dobre mehanizacije – kaže mladić.

Planiraju da konkurišu i za pretpristupne fondove EU. Put ka ovom cilju bio bi im, kažu, olakšan kada bi procedura za građevinske dozvole bila pojednostavljena, a gazdinstvima koja žele da se proširuju omogućen zakup državnog zemljišta.

– E, sad nam treba i više zemlje, pa se nadamo da ćemo uspjeti da dobijemo oranice u koncesiju. Da daju po skraćenoj proceduri i mnogo jeftinije građevinske dozvole za štale, da možemo konkurisati, jer ako to ne učinimo propašće nam evropski fondovi. Kad bi naše Ministarstvo samo ispoštovalo mjeru koju Srbija primjenjuje – jedna krava, jedan hektar državne zemlje na korištenje, mnogo više domaćinstava u Srpskoj opredijelilo bi se za ovu proizvodnju – smatra Duško.

Ne okrećite leđa selu

Rikanovići imaju 25 hektara zemljišta, a želja im je da imaju duplo više, da grade i proširuju gazdinstvo. Vizija im je moderna farma na kojoj bi djeca imala budućnost.

Zahvaljujući stečenim diplomama u starosti će, kažu, imati penziju i biti ekonomski savjetnici sinu, da bez problema ukalkuliše materijalne troškove – cijenu rada, amortizaciju mašina, radnu snagu, te da računa na sigurnu dobit.

– Ne želimo da stanemo na ovom, već hoćemo da proširujemo naše gazdinstvo. U radu je spas i zato ne okrećite leđa selu – poručili su Rikanovići.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Srpskainfo.com

 
 

 

Novi komentar

Komentara

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NEŠKOVIĆ: Dom naroda BiH u blokadi već dva mjeseca voljom bošnjačkih delegata

Dom naroda Parlamenta BiH je već mjesec i po dana u blokadi i bez zasjedanja. Bošnjački klub delegata...

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVSTVO: Apel građanima da obrate pažnju tokom boravka na otvorenom i da se ne kreću kroz neuređena područja koja mogu biti...

Saopštenje JZU Institut za javno zdravstvo, prenosimo u cjelosti: "S obzirom na nastupajuće praznike i toplije vrijeme kada se...

Na današnji dan prije 32 godine osnovana ’’GARDA PANTERI’’ (foto)

U Bijeljini će danas (četvrtak, 02. maj 2024.) biti obilježeno 32 godine od osnivanja ’’GARDE PANTERI’’. Garda Panteri je...

Danas je Veliki četvrtak

Pravoslavni vjernici obilježavaju danasVeliki četvrtak kao sjećanje na Tajnu ili Posljednju večeru Isusa Hrista i njegovih učenika. Ovo je...