BIJELJINA: MLADI SOCIJALISTI DIJELILI PETROVDANSKE LILE NAJMLAĐIMA

Datum:

Share post:

Članovi Aktiva mladih Gradskog odbora Socijalističke partije Bijeljina dijelili su danas petrovdanske lile najmlađim sugrađanima u Gradskom parku.

Poruka mladih socijalista jeste da na ovaj način žele da ukažu na značaj njegovanja tradicije, ali i da daju svoj doprinos tome, saopšteno je iz Gradskog odbora Socijalističke partije Bijeljina.

Namjera je da se očuva tradicija srpskog naroda i da se to prenosi budućim naraštajima – da ne zaborave značaj i simboliku običaja, važnost okupljanja i zajedništva, navodi se u saopštenju.

“Rasplamsavanje plamena trešnjine kore vraća nas u period kada su naši očevi, djedovi i pradjedovi takvim običajima razvijali duhovnu i etičku ljepotu. Prenošenje običaja s koljena na koljeno je nešto što čini ovaj narod, koji je tako radio i kroz epske pjesme, i kroz različite društvene djelatnosti. Zbog toga je bitno da očuvamo plamen vjere našeg naroda i naše prošlosti”, poruka je mladih socijalista u Bijeljini.

Lilanje je stari običaj uoči Petrovdana, koji Srpska pravoslavna crkva praznuje 12. jula, u pomen Svetim apostolima Petru i Pavlu.

Lile se prave od kore divlje trešnje ili breze, a pale se uoči Petrovdana najčešće na mjestima okupljanja, kao što su trgovi, raskršća, sokaci u čemu sa najvećom radošću učestvuju najmlađi.
Paljenje lila simbolizuje, između ostalog, sagorijevanje svih ljudskih ovozemaljskih grijehova, a petrovdanskim slavljem završava se Petrovdanski post.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zašto i kome smeta KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina?

Saopštenje za javnost sa zvaničnog FB naloga KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina prenosimo u cjelosti Juče u Bijeljini pred...

BIJELJINA: Kuća Arsenovića u Donjem Crnjelovu puna djece, sloge i ljubavi (foto)

Iz semberskih sela, posljednjih godina, uglavnom se odlazilo, jer mladi ljudi bolju budućnost vide u gradovima ili u...

Još jedna crkva u Istanbulu postaje džamija

U Istanbulu će sutra za vjernike svečano biti otvorena džamija Karije, prvobitno Crkva Hrista Spasitelja, koja je do...

Danas je Međunarodni dan babica

Danas je Međunarodni dan babica, koji je, 1992. godine, ustanovila Internacionalna konfederacija babica. Grupa babica iz Evrope, uglavnom...