Spisak Diane Budisavljević rasvijetliće sudbinu srpske djece spasene iz ustaških logora smrti NDH

Datum:

Share post:

Pronalaženje originalnog spiska Diane Budisavljević s imenima i svim podacima oko 5.800 srpske djece spasene iz ustaških logora smrti NDH, za koji se mislilo da je izgubljen ili uništen mnogo znači naučnicima i istoričarima koji se bave tematikom Drugog svjetskog rata, ali i NDH.

Kaže to za „Glas Srpske“ Istraživač iz beogradskog Instituta za savremenu istoriju Nemanja Dević naglašavajući da bi to, s druge strane pomoglo i rješavanju mnogih porodičnih tragedija, koje su bile zamagljene po okončanju Drugog svjetskog rata.

Napominje da spisak još nije vidio i naglašava da se dugo tragalo za istorijskim dokumentima ove i slične vrste, što je dovelo do toga da trenutno ne postoje kompletni spiskovi ubijenih u Jasenovcu, ali ni sačuvana sva dokumenta koja se odnose na period mračne vladavine NDH.

– Upravo je sve ovo otvorilo prostora da se na različite načine spekuliše i o broju žrtava, ali i razmerama tragedije koja je od 1941. do 1945. godine pogodila srpski narod u NDH. Što se tiče Diane Budisavljević i njene humanitarne misije, nakon 1945. godine, na jedan volšeban način, tadašnja OZNA je oduzela njene knjige i svu evidenciju u kojima je ona popisivala srpsku decu koja su na različite načine spasavana iz ustaških logora i onda davana porodicama na usvajanje. Pošto su te knjige tada nestale, bilo nam je onemogućeno da rekonstruišemo životne puteve velikog broja te nesretne dece. Neka od njih su odrasla u potpunom hrvatskom identitetu. Školovana su u rimokatoličkim školama i možemo samo da nagađamo kako su ona dočekala 1991. godinu – kaže Dević za “Glas Srpske”.

Slično mišljenje dijeli i istoričar Aleksandar Raković, navodeći kako se radi o izuzetno velikom i značajnom otkriću, koje će umnogome rasvijetliti nesretnu sudbinu velikog broja, prije svega, srpske djece.

– Znalo se da su ona usvajana od strane hrvatskih porodica. Bio je to jedan projekat koji je vodila NDH, ali i Katolička crkva. Ali, sada imamo i imena te dece, ali i onih koji su ih usvojili. Pitanje je, kako će se ti ljudi, koji su danas u poodmaklim godinama suočiti s tim, te koliko će to za njih biti traumatično. Ovo otvara pitanje njihovog identitet, ali i potomaka. Bude to bolno suočavanje pojedinih “Hrvata” s prošlošću – kaže Raković za “Glas Srpske”.

Muzej žrtava genocida u Beogradu saopštio je juče  došao je u posjed originala spiska Diane Budisavljević s imenima i svim podacima oko 5.800 srpske djece spasene iz ustaških logora smrti NDH, za koji se mislilo da je izgubljen ili uništen.

Direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu Dejan Ristić pojasnio je da je spisak srpske djece nastao u Zavodu za gluhonijemu djecu u Zagrebu u okviru “akcije Diane Budisavljević”.

Prema njegovim riječima, taj spisak koji je po prvi put u petak predstavljen javnosti, sadrži imena i prezimena djece, njihovih roditelja, datum i naziv logora iz kojeg su spasena, kao i starosnu dob i identitet hrvatskih usvojilaca.

Ristić je na konferenciji koja je održana u Beogradu, povodom obilježavanja 22. aprila – Dana Muzeja žrtava genocida, a predstavljajući rezultate rada ove ustanove, naveo da je ovaj spisak nastao u drugoj polovini 1942. godine nakon bitke na Kozari, te da je riječ o prvorazrednom istorijskom izvoru do sada nepoznatom javnosti.

– Mi sada prvi put živoj deci, koja su sada ljudi u dubokoj starosti i koja još tragaju za svojim identitetom, kao i njihovim potomcima, možemo da ponudimo podatak koji je njihov stvarni identitet – rekao je Ristić.

Spisak je u Muzej žrtava genocida stigao prošle godine, a Ristić nije želio da otkrije kako se došlo do njega. Kako je rekao, za njim su dugo tragali te su uspjeli u tome uz ogromnu podršku državnih organa Srbije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Novak Đoković započeo 424. sedmicu na prvom mjestu ATP liste

Srpski teniser Novak Đoković započeo je danas 424. nedelju na prvom mestu ATP liste, čime je nastavio da...

Sa Romanije 33 hodočasnika krenula ka manastiru Ostrog

Sa Sokoca je jutros na pokloničko putovanje do manastira Ostrog krenula grupa od 33 hodočasnika, među kojima 13...

VLADA SRPSKE: Za podršku nezaposlenom roditelju četvoro i više djece 60 miliona KM

Za podršku nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj u 2024. godini planiran je iznos od...

Kineski predsjednik sutra sa Vučićem u Srbiji

Nakon posjete Francuskoj, kineski predsjednik sutra stiže u dvodnevnu posjetu Srbiji, a domaćin će mu biti predsjednik Aleksandar...