U VELIKOJ OBARSKOJ UOČI VASKRSA: Riblji kotlić, dobri konji i fijakeri (foto)

Datum:

Share post:

Konji vrani, fijakeri stari, kotlići s ribljom čorbom, sve na jednom mjestu, Danas popodne u Velikoj Obarskoj, a uoči sutrašnjeg najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

Aktivisti Mjesne zajednice Velika Obarska, Andrija Spasojević Bendžo, u ime Mjesne boračke organizacije, Borko Simić, predsjednik Konjičkog kluba “Vranac” iz Velike Obarske , organizovali su druženje mještana Velike Obarske i susjednih semberskih sela. Došli su i gosti iz drugih opština i gradova regiona.

“Ovo je prva manifestacija ove vrste koju organizujemo u Velikoj Obarskoj. Cilj je da ovo preraste u tradicionalnu manifestaciju. Što se tiče ljubavi prema konjima i konjičkom sportu, to sam naslijedio od oca. Klub sam organizovao u 2016. godini, na Trojice. Ljubav prema konjima datira od malih nogu”, priča nam Borko Simić, vlasnik i osnivač Konjičkog kluba “Vranac”.

Nadmetanje u pripremi riblje čorbe

Na ovoj manifestaciji organizovano je i takmičenje u pripremanju riblje čorbe i ribljeg paprikaša. Sve je u znaku ribe i posnih jela. Takmiči se petnaestak vrsnih majstora i poznavalaca ribljih specijaliteta.

Kuvari ne odaju recept, jer svako riblju čorbu priprema na svoj, originalan način. Samo kažu, u kotliću se krčka više vrsta svježe ribe, crveni luk i začini.

Dok jedni pripremaju ribu na roštilju, drugi uživaju u dobroj narodnoj pjesmi, onako uz uvce, uz raspoložene harmonikaše.

Andrija Spasojević Bendžo, koji je u ime Mjesne boračke organizacije sela Velika Obarska oranizator ove manifestacije podsjeća da je tradicija obilježavanja Vaskrsa u ovom semberskom selu duga decenijama.

“ Obično smo se okupljali na Veliki petak, a sada smo promijenili datum okupljanja, u subotu, uoči Vaskrsa. Želimo da ovo postane tradicionalno druženje i okupljanje i da nam dođe što više gostiju iz svih semberskih sela, ali i iz cijele regije. Mi smo tu da budemo dobri domaćini, da pokažemo naše tradicionalno gostoprimstvo, da se družimo i veselimo”, kaže Andrija Spasojević.

Boban Miljanović iz Ugljevika u Veliku Obarsku stigao je bijelim fijakerom koji je kupljen u Modriči.

“Na pločici, ugraviranoj na fijakeru, piše da je izrađen 1941. godine, uoči Drugog svjetskog rata. Ovaj konj je posebna priča u našoj porodici. Star je trideset i jednu godinu, a još uvijek dobro služi. Miran je, pametan i inteligentan. Puno je toga preživio, ali je ostao na nogama. Moja djeca, njih troje, jašu ga bez bojazni da će ih izbaciti iz sedla”, priča Boban Miljanović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: bijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

„Sajam knjiga i cvijeća“ u Šamcu

Ovogodišnji "Sajam knjiga i cvijeća" biće održan u petak, 17. maja 2024. godine sa početkom u 10.00 časova,...

VUČKOVIĆ: Grad Bijeljina organizuje besplatan odlazak na Sajam poljoprivrede u Novi Sad

Grad Bijeljina organizuje besplatan odlazak na Sajam poljoprivrede u Novi Sad. -Gradska uprava Grada Bijeljina obavještava sve zainteresovane poljoprivredne...

ZVIJEZDINI AFRIKANCI HIT WWIN LIGE BIH

Ovosezonski hit najjače fudbalske lige BiH su dva internacionalca iz Afrike Saliman Kayode i Goswill Vadze koji nastupaju...

“Brčanska princeza“ i višestruka šampionka razmišlja o prekidu karijere

Jedna od najtitularnijih odbojkašica u BiH, Žana Dragutinović (28) iz Brčkog razmišlja o prekidu karijere. Dojučerašnja reprezentativka BiH i...