Putin položio zakletvu i preuzeo dužnost predsjednika Rusije u novom mandatu (foto,video)

Datum:

Share post:

Predsjednik Rusije Vladimir Putin položio je zakletvu na inauguraciji u Moskvi, čime je stupio na dužnost i započeo novi mandat na toj funkciji.

Ceremoniji prisustvuje više od 2.500 gostiju, među kojima su članovi vlade, poslanici Državne dume i Savjeta Ruske Federacije, rukovodioci predsjedničke administracije, sudije Ustavnog suda, te predstavnici diplomatskog kora i poznate ličnosti.

Ceremonija inauguracije počela je svečanim unošenjem ruske nacionalne zastave, predsjedničkog standarda, ruskog Ustava i obilježja ruskog predsjednika u Svetoandrejsku salu Velikog kremaljskog dvorca.

Ruski proizvođači automobila su posebno za ovu priluku prilagodili predsjednički automobil Aurus Senat, a na putu do Velikog kremaljskog dvorca predsjedničku limuzinu pratili su i novi električni motocikli Aurus.

Prema Ustavu Rusijje, vlada predaje ovlašćenja budućem predsjedniku, a ministri će u tehničkom mandatu nastaviti rad do formiranja novog kabineta.

Premijera će imenovati predsjednik nakon što Državna duma odobri kandidaturu u roku od dvije nedjelje.

Novi predsednik vlade iznijeće svoje viđenje strukture izvršne vlasti, a zatim će Državnoj dumi predložiti kandidate za potpredsjednike vlade i ministre, osim za šefove bezbjednosnog sektora i Ministarstva spoljnih poslova.

Šefove Ministarstva odbrane, FSB, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, Ministarstva za vanredne situacije i Ministarstva spoljnih poslova imenuje predsjednik Rusije nakon konsultacija sa Savjetom Federacije.

Putin je prvi put postao predsjednik rusije 2000. godine, a 2004. je ponovo izabran za novi mandat.

On nije učestvovao na izborima 2008. godine, pošto mu Ustav nije dozvoljavao da se kandiduje više od dva puta uzastopno.

Pošto je podržao kandidaturu Dmitrija Medvedeva, Putin je preuzeo mjesto premijera u maju 2008. godine.

Istovremeno, izvršene su i izmjene Ustava, prema kojima se predsjednik bira ne na četiri, već na šest godina.

Putin je ponovo postao šef države 2012, a zatim je reizabran 2018. godine.

Dobio je pravo da učestvuje na izborima 2024. nakon što su 2020. godine usvojeni amandmani na Ustav.

Na predsjedničkim izborima u Rusiji održanim od 15. do 17. marta, Putin je osvojio 87,28 odsto glasova.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: tanjug.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Održana šesta “Kotlićijada“ u majevičkom selu Miladići (foto)

U majevičkom selu Miladići, organizovana je tradicionalna šesta “Kotlićijada” na kojoj je učešće uzelo 21 ekipa sa preko...

Izložba novinske fotografije Siniše Pašalića u Banskom dvoru

Izložba novinske fotografije fotoreportera Siniše Pašalića biće otvorena 20. maja s početkom u 19.00 časova u Malom izložbenom...

Po odluci Sabora SPC nova titula vladike Fotija biće mitropolit zvorničko-tuzlanski

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije izjavio je danas da će po odluci Svetog arhijerejskog sabora njegova nova titula...

POTRAGA U TOKU: Nestao helikopter sa iranskim predsednikom

Iranska državna televizija izvestila je da je helikopter sa predsednikom Ebrahimom Raisijem "teško sleteo", bez detaljnijeg objašnjenja. Spasioci su...