„Čarobni turistički prsten“ – jedinstveni projekat Srbije i Srpske (video)

Datum:

Share post:

Ove godine trebalo bi da zaživi „Čarobni turistički prsten“ – jedinstveni projekat turističkih organizacija iz Srbije i Srpske, u okviru prekogranične saradnje.

Čarobni turistički prsten je 130 kilometara duga tura plovidbom kanjonom Drine, od Perućca do Višegrada, vožnja Šarganskom osmicom i posjeta Višegradu, Andrićgradu, Mokroj Gori, Drvengradu i manastiru Dobrun.

„Čarobni turistički prsten“ kako je najavljeno, u punom kapacitetu zaživjeće ove godine, nakon završetka sanacije uskotračne pruge od Mokre Gore ka Višegradu.

– Mi smo u narednom periodu preuzeli na sebe da kritične tačke saniramo odnosno izvršimo sanaciju pruge gdje bi trebali određeni broj pragova da zamjenimo kako bi nesmetano na dionici pruge imali bezbjedan saobraćaj – naveo je Slađan Јović,  generalni direktor „Željeznica Republike Srpske“.

Zainteresovanost za turistički „Čarobni prsten“ je velika, kako za vožnju starim „ćirom“, tako i za krstarenje kanjonom rijeke Drine.

– Svake godine od 65 do 80.000 gostiju sa svih kontinenata se vozi Šarganskom osmicom Taj broj se povećava svake godine. Imamo želju i potrebe turista da dolaze u Mokru Goru, ali i da se voze ovim dijelom trase prema Višegradu – istakao je Aleksandra Milutinović, upravnik muzejsko-turističkog kompleksa „Šarganska osmica“.

Da bi smanjili zadržavanja na granici, pokrenuta je inicijativa da granični prelazi Kotroman i Vardište između Srbije i BiH budu integrisani u jedan, čime bi gužve naročito tokom ljetnje turističke sezone, bile svedene na minimum. Podršku za to, pružiće i Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

 – Da se taj problem što prije završi i ono što me raduje, znam da ima i sa jedne i sa druge strane želja da bude integrisani granični prelaz što je jedan o preduslova. Papirološki se sve treba dovesti do kraja i nadam se da će to biti u najkraćem mogućem roku – poručio je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, istakao je da je prošle godine Višegrad posjetilo oko 400.000 turista.

– Broj noćenja je iz godine u godinu sve veći, a to pokzuje da mi imamo šta da ponudimo turistima koji dolaze u našu opštinu – dodao je Đurević.

Nakon što potpuno zaživi, projekat „Čarobni turistički prsten“ Mokra Gora – Višegrad – Bajina Bašta, biće jedinstven turistički sadržaj u ovom dijelu Evrope.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zašto i kome smeta KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina?

Saopštenje za javnost sa zvaničnog FB naloga KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina prenosimo u cjelosti Juče u Bijeljini pred...

BIJELJINA: Kuća Arsenovića u Donjem Crnjelovu puna djece, sloge i ljubavi (foto)

Iz semberskih sela, posljednjih godina, uglavnom se odlazilo, jer mladi ljudi bolju budućnost vide u gradovima ili u...

Još jedna crkva u Istanbulu postaje džamija

U Istanbulu će sutra za vjernike svečano biti otvorena džamija Karije, prvobitno Crkva Hrista Spasitelja, koja je do...

Danas je Međunarodni dan babica

Danas je Međunarodni dan babica, koji je, 1992. godine, ustanovila Internacionalna konfederacija babica. Grupa babica iz Evrope, uglavnom...