Više cijene brašna izvjesne – koliko će poskupjeti hljeb i pekarski proizvodi?

Datum:

Share post:

Dok mlinari najavljuju poskupljenje brašna za 10 odsto, što će se kažu pekari odraziti i na cijene pekarskih proizvoda i dok se sve glasnije govori o nesrazmjerno visokim cijenama mlijeka u marketima u odnosu na one u otkupu, stiže vijest da je izdat nalog Inspektoratu Srpske za stavljanje na raspolaganje svih kapaciteta  s ciljem kontrole cijena. Svi poslovni objekti, kod kojih se utvrdi neosnovano povećanje prodajnih marži, biće suočeni sa rigoroznim sankcijama.

Nakon što su u posljednjih mjesec i po dana najavljivana nova poskupljenja brašna, ta će priča konačno dobiti svoj epilog već krajem ovog mjeseca. Ponovno poskupljenje mlinari pravdaju problemima u vezi s izvozom žitarica iz Ukrajine, ali i poskupljenjem energenata. Poskupljenje brašna odraziće se i na cijene pekarskih proizvoda, ali u Udruženju pekara regije Bijeljina tvrde tvrde da će i u tom slučaju na području Semberije cijene biti prihvatljive.

Međutim ono što ohrabruje jeste činjenica da pšenice i brašna na našem tržištu ima u dovoljnim količinama i da do nestašice sigurno neće doći, kaže Pelemiš. Da građani ne trebaju gomilati zalihe osnovnih životnih namirnica, poručuju iz resornog ministarstva.

Proizvođači mlijeka u Srpskoj kažu da svjedoče rastu potražnje za sirovim mlijekom, ali da je aktuelna cijena mlijeka u marketima neopravdana, s obzirom na njenu nesrazmjernost u odnosu na otkupnu.

Građani kažu da gotovo svakodnevno svjedoče poskupljenjima ali da visina mjesečnih primanja diktira i potrošnju. Radije se odlučuju da kupuju manje nego što je to bilo ranije, kažu i u udruženjima koja zastupaju prava potrošača u Srpskoj, izražavajući očekivanje da će Vlada preduzeti niz dodatnih mjera kako bi iskontrolisala divljanje cijena na tržištu.

Razmatrajući socijalno – ekonomsku situaciju u Srpskoj, Novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Radovan Višković  zatražili su danas od direktora Inspektorata Srpske da Inspektorat hitno preduzme pojačane kontrole u svim maloprodajnim i veleprodajnim objektima sa ciljem kontrole osnovanosti cijena životnih namirnica. Predsjednik Vlade izdao je i nalog za stavljanje na raspolaganje svih kapaciteta Inspektorata s ciljem kontrole cijena. Kako je naglašeno, svi poslovni objekti, kod kojih se utvrdi neosnovano povećanje prodajnih marži, biće suočeni sa rigoroznim sankcijama. Na radnom sastanku Dodika i Viškovića  utvrđene su i  određene socijalno-ekonomske mjere koje će biti preduzimane u narednom periodu.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: tvsa.ba

Izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zvezda je ponovo šampion Srbije: Olajinka i Šerif ovjerili 35. titulu prvaka

Crvena zvezda je šampion Srbije sedmi put u nizu! Četiri kola prije kraja Superlige, tim Vladana Milojevića je...

Branislav Borenović uputio čestitke Milošu Vučeviću „Uvjeren sam da će SAVLADATI SVE IZAZOVE, a da će Srbija nastaviti putem napretka i razvoja“

Upućujem iskrene čestitke g. Milošu Vučeviću povodom izbora na poziciju predsjednika Vlade Republike Srbije. Rekao je ovo na društvenoj...

OTKAZANI BROJNI LETOVI Snažno nevrijeme ponovo zahvatilo Dubai

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubai ponovo je zahvatio pljusak, a avio-kompanija Emirejts bila je prinuđena da otkaže...

Episkop Fotije: NEKA BUDE VOLJA TVOJA (Veliki Četvrtak)

Na Sveti i Veliki Četvrtak sveti oci, koji su dobro uredili preuzeto od svetih apostola, svetih i Božanskih...