Više cijene brašna izvjesne – koliko će poskupjeti hljeb i pekarski proizvodi?

Datum:

Share post:

Dok mlinari najavljuju poskupljenje brašna za 10 odsto, što će se kažu pekari odraziti i na cijene pekarskih proizvoda i dok se sve glasnije govori o nesrazmjerno visokim cijenama mlijeka u marketima u odnosu na one u otkupu, stiže vijest da je izdat nalog Inspektoratu Srpske za stavljanje na raspolaganje svih kapaciteta  s ciljem kontrole cijena. Svi poslovni objekti, kod kojih se utvrdi neosnovano povećanje prodajnih marži, biće suočeni sa rigoroznim sankcijama.

Nakon što su u posljednjih mjesec i po dana najavljivana nova poskupljenja brašna, ta će priča konačno dobiti svoj epilog već krajem ovog mjeseca. Ponovno poskupljenje mlinari pravdaju problemima u vezi s izvozom žitarica iz Ukrajine, ali i poskupljenjem energenata. Poskupljenje brašna odraziće se i na cijene pekarskih proizvoda, ali u Udruženju pekara regije Bijeljina tvrde tvrde da će i u tom slučaju na području Semberije cijene biti prihvatljive.

Međutim ono što ohrabruje jeste činjenica da pšenice i brašna na našem tržištu ima u dovoljnim količinama i da do nestašice sigurno neće doći, kaže Pelemiš. Da građani ne trebaju gomilati zalihe osnovnih životnih namirnica, poručuju iz resornog ministarstva.

Proizvođači mlijeka u Srpskoj kažu da svjedoče rastu potražnje za sirovim mlijekom, ali da je aktuelna cijena mlijeka u marketima neopravdana, s obzirom na njenu nesrazmjernost u odnosu na otkupnu.

Građani kažu da gotovo svakodnevno svjedoče poskupljenjima ali da visina mjesečnih primanja diktira i potrošnju. Radije se odlučuju da kupuju manje nego što je to bilo ranije, kažu i u udruženjima koja zastupaju prava potrošača u Srpskoj, izražavajući očekivanje da će Vlada preduzeti niz dodatnih mjera kako bi iskontrolisala divljanje cijena na tržištu.

Razmatrajući socijalno – ekonomsku situaciju u Srpskoj, Novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Radovan Višković  zatražili su danas od direktora Inspektorata Srpske da Inspektorat hitno preduzme pojačane kontrole u svim maloprodajnim i veleprodajnim objektima sa ciljem kontrole osnovanosti cijena životnih namirnica. Predsjednik Vlade izdao je i nalog za stavljanje na raspolaganje svih kapaciteta Inspektorata s ciljem kontrole cijena. Kako je naglašeno, svi poslovni objekti, kod kojih se utvrdi neosnovano povećanje prodajnih marži, biće suočeni sa rigoroznim sankcijama. Na radnom sastanku Dodika i Viškovića  utvrđene su i  određene socijalno-ekonomske mjere koje će biti preduzimane u narednom periodu.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: tvsa.ba

Izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELJINA: Održana stručna radionica iz oblasti sajber bezbjednosti (video)

U Bijeljini je održana stručnu radionica pod nazivom ”Sajber bezbjednost i inovativne mrežne tehnologije u industriji – Izazovi...

Šta slijedi nakon što je NS RS donijela Izborni zakon Srpske?

Poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su u noći sa četvrtka na petak novi Izborni zakon...

VUKANOVIĆ: Ljudi iz Srbije da se ne miješaju u političke prilike u Srpskoj (video)

Nebojša Vukanović, ispred Liste za pravdu i red na NSRS obratio se predsjedniku NSRS, Nenadu Stevandiću, kritikujući činjenicu...

Sergej Barbarez novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Barbarez je naslijedio Savu Miloševića koji nije produžio ugovor nakon što selekcija BiH nije uspjela izboriti plasman na...