BIJELJINA: Obilježavanjem Dječije nedjelje potrebno je sagledati položaj djece u našem društvu i poštovanje njihovih prava

Datum:

Share post:

„Podijeli radost, znanjei ljubav“ ovogodišnji je slogan Dječije nedjelje kojim se najmlađima ukazuje na vrijednosti koje treba da poštuju i prenose u međusobnim odnosima.

Šef Kabineta Gradonačelnika Mladen Arsenović rekao je, na današnjoj konferenciji za novinare, da je svrha obilježavanja ove značajne nedjelje da se sagledaju položaj djece u našem društvu i poštovanje njihovih prava.

– U proteklom periodu je bilo mnogo konkretnih inicijativa koja se direktno bave zaštitom dječijih prava i omogućavaju bolji položaj djece, a brojne institucije su dale svoj doprinos svemu tome. U narednom periodu ćemo nastaviti da podržavamo sve aktivnosti koje se tiču poboljšanja položaja djece u našem društvu – naglasio je Arsenović.

On je napomenuo da je Gradska uprava, na inicijativu gradonačelnika Ljubiše Petrovića, za ovu godinu, obezbijedila besplatne udžbenike i najavio brojne projekte za narednu godinu kojima će biti dat doprinos poboljšanju uslova odrastanja djece.

Predsjednik Skupštine Grada Aleksandar Đurđević je pojasnio smisao postojanja tzv. „dječije stolice“ u Skupštini Grada koja postoji od 2017. Godine i naglasio da sve što radimo treba da bude u interesu djece, budućih pokoljenja koja će živjeti ovdje.

Upotreba ove stolice biće formalizovana ove godine, tokom Dječije nedjelje, zajedno sa donosiocima odluka, članovima Skupštine Grada, a biće održana i Dječija skupština, uz učešće djece našeg grada, predstavnika vrtića, osnovnih i srednjih škola. Ova skupština je planirana kao završna aktivnost , poslije odjavne konferencije za novinare čiji početak je planiran za 10 časova, u subotu, 08. oktobra.

Prethodno će, 06. oktobra, biti održan Dan otvorenih vrataDnevnog centra za djecu koja žive ili rade na ulici ili su u riziku da steknu takav status i Centra za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja“Otaharin“. U Centru će biti pokrenuta „dječija stolica“ i biti osiguran glas djeteta.

Ombudsman za djecu Republike Srpske Jovanka Vuković čestitatala je djeci početak Međunarodne dječije nedjelje koja se, po tradiciji, obilježavatokom prve sedmice oktobra mjeseca, a čiji je cilj promovisanje prava djeteta.

Ona je istakla da je jedno od najznačajnijih prava djeteta pravo na participaciju, pored prava na nediskriminaciju, život i razvoj i pravo na najbolji interes. Prema njenim riječima, Ombudsman za djecu će, tokom Dječije nedjelje, posjetiti preko trideset škola i na teritoriji cijele Republike Srpske realizovati niz aktivnosti i radionica na temu sadržanu u navedenom sloganu. Ona je napomenula da ova institucija ima izuzetnu saradnju sa Gradom Bijeljina u provođenju različitih aktivnosti i rješavanju problema koji se javljaju u ostvarivanju prava djeteta i unapređenju njihovog položaja.

Obaveza svih nas je da skrećemo pažnju na potrebu poštovanja i zaštite dječijih prava garantovanih Konvencijom o pravima djeteta iz 1989. godine.

Bojana Jovanović iz Udruženja „Otaharin“ rekla je da se ovo udruženje već osamnaest godina trudi da dječija prava budu prepoznata i maksimalno zaštićena u našoj lokalnoj zajednici, te da djeca treba da budu uključena u donošenje odluka i da njihov glas treba da se čuje.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zašto i kome smeta KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina?

Saopštenje za javnost sa zvaničnog FB naloga KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina prenosimo u cjelosti Juče u Bijeljini pred...

BIJELJINA: Kuća Arsenovića u Donjem Crnjelovu puna djece, sloge i ljubavi (foto)

Iz semberskih sela, posljednjih godina, uglavnom se odlazilo, jer mladi ljudi bolju budućnost vide u gradovima ili u...

Još jedna crkva u Istanbulu postaje džamija

U Istanbulu će sutra za vjernike svečano biti otvorena džamija Karije, prvobitno Crkva Hrista Spasitelja, koja je do...

Danas je Međunarodni dan babica

Danas je Međunarodni dan babica, koji je, 1992. godine, ustanovila Internacionalna konfederacija babica. Grupa babica iz Evrope, uglavnom...