Isplivali detalji o 13. generaciji Intel desktop procesora

Datum:

Share post:

Dok se Intel sprema da objavi svoju 13. generaciju (Raptor Lake) desktop CPU-a, izgleda da je su procurile informacije i otkrile većinu ponude prije zvaničnog saopštenja.

Prema slici objavljenoj na društvenoj mreži Billi Billi, procesori će imati do 24 jezgra i 36MB keš memorije, a većina modela će biti bolja od prethodnih.

I 65W i 125W TDP S-serija i K-serija procesori su prikazani. Kao i obično, linija ide do Intel Core i9, koji će imati 24 jezgra: 8 jezgara performansi (P) i 16 efikasnih (E) jezgara.

Sa Intelovog sastanka investitora ranije ove godine znamo da gledamo 32 niti, pošto E jezgra ne podržavaju hyperthreading.

Pored toga što imaju više jezgara, ovi procesori imaju 36MB keš memorije umjesto 30MB kao Intel Core i9-12900 modeli.

Takođe, ostatak sastava dobija poboljšanje. Intel Core i7 procesori iz 13. generacije imaće 16 jezgara (8P + 8E). Ovo je više od 12 jezgara (8P + 4E) u 12. generaciji.

Čini se da većina Core i5 modela takođe ima 14 jezgara (6P + 8E), dok u 12. generaciji K serija ima 10 jezgara (6P + 4E), a S serija ima samo 6. (sva P jezgra).

Core i5-13400 je drugačiji jer ima 6 P jezgara i 4 E jezgra. Core i3 procesor je jedini koji se nije promenio u pogledu broja jezgara ili keša. I dalje ima četiri P-jezgra i ništa drugo. Tabela ne prikazuje brzine takta pojačanja za svaki model, što je šteta.

Ovo zaista govori samo deo priče, jer će arhitektura jezgara biti promijenjena kako bi bila brža i (nadamo se) efikasnija.

Do sada, sve što je Intel rekao je da možemo očekivati povećanje performansi do 10 procenata, ali još nemamo tačne brojke.

Prošle godine, u oktobru su najavljeni procesori 12. generacije, ali su detalji o arhitekturi izašli nešto ranije, pa se nadamo da nećemo morati predugo da čekamo.

Dešavanja u Bijeljin
Foto: unsplash
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zašto i kome smeta KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina?

Saopštenje za javnost sa zvaničnog FB naloga KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina prenosimo u cjelosti Juče u Bijeljini pred...

BIJELJINA: Kuća Arsenovića u Donjem Crnjelovu puna djece, sloge i ljubavi (foto)

Iz semberskih sela, posljednjih godina, uglavnom se odlazilo, jer mladi ljudi bolju budućnost vide u gradovima ili u...

Još jedna crkva u Istanbulu postaje džamija

U Istanbulu će sutra za vjernike svečano biti otvorena džamija Karije, prvobitno Crkva Hrista Spasitelja, koja je do...

Danas je Međunarodni dan babica

Danas je Međunarodni dan babica, koji je, 1992. godine, ustanovila Internacionalna konfederacija babica. Grupa babica iz Evrope, uglavnom...