Školsko zvono poziva đake u klupe

Datum:

Share post:

Učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj od danas sjedaju u školske klupe.

Nastava u novoj školskoj godini 2022/2023. odvijaće se po redovnom režimu, odnosno čas će trajati 45 minuta, a s obzirom na to da je i dalje prisutan korona virus Institut za javno zdravstvo Republike Srpske donio je preporuke kako treba da se ponaša u ovim obrazovnim ustanovama.
Kako je saopšteno iz ove zdravstvene ustanove, nije preporučeno nošenje maski u zatvorenim prostorima.
“Maska se preporučuje učenicima i nastavnicima koji imaju bolesti ili stanja zbog kojih mogu biti podložniji težim formama kovida-19”, navode iz Instituta i dodaju da se preporučuje provjetravanje prostorija, oštrije mjere lične i kolektivne higijene i da se fizičko vaspitanje odvija na otvorenom kad god okolnosti i vrijeme to dozvoljavaju.
“U slučaju pojave simptoma respiratorne infekcije ili potvrđenog testa na kovid-19, učenik ili nastavnik ne može prisustvovati nastavi niti boraviti u školi, o čemu škole moraju striktno voditi računa”, ističu iz Instituta i dodaju da ukoliko se potvrdi kovid kod učenika ili nastavnika preporučuje se domovima zdravlja da nije neophodno da ostali učenici iz istog odjeljenja ili nastavnici prekidaju nastavu. “Potrebno je savjetovati da se smanje kontakti, naročito da se izbjegava kontakt sa starijim osobama i osobama sa hroničnim bolestima. Ukoliko dobiju simptome, tada se isključuju iz nastave s obzirom na to da podliježu izolaciji, uz preporuku da se jave izabranom ljekaru porodične medicine”, ističu iz Instituta.
Iz MUP-a RS apeluju na sve učesnike u saobraćaju, a posebno na vozače da zaštite djecu u saobraćaju.
“Potrebno je da se vozači ponašaju odgovorno, da poštuju propise jer na taj način štite djecu koje će od danas biti više na ulicama”, saopšteno je iz MUP-a, iz kojeg podsjećaju da tradicionalno realizuju akciju “Zaštitimo djecu u saobraćaju”, koja se organizuje s ciljem što sigurnijeg učešća djece školskog uzrasta u saobraćaju.
“Tokom septembra u urbanim zonama i blizini školskih objekata biće pojačano prisustvo policijskih službenika s ciljem regulisanja saobraćaja i s akcentom na smanjenje brzine kretanja motornih vozila i omogućavanja bezbjednog prelaska ulice za najmlađe kategorije učenika u cilju regulisanja saobraćaja”, navode iz MUP-a.
Kako dodaju, policijski službenici će vršiti pojačanu kontrolu vozila koja vrše organizovani prevoz djece, a ona vozila koja svojim stanjem odaju sumnju da su tehnički neispravna biće upućena na vanredni tehnički pregled.
“Da bi se najmlađi učesnici upoznali sa pravilima bezbjednog učešća u saobraćaju, u osnovnim školama će biti organizovana predavanja za njih”, navode iz MUP-a.
Povodom početka nove školske godine Željka Cvijanović, predsjednica RS, obišla je dvije banjalučke osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” i “Vuk Stefanović Karadžić” te, kako je kazala, ona očekuje da će u okviru projekta energetske efikasnosti koji sprovodi Vlada Srpske biti poboljšani uslovi za rad u školama.
Cvijanovićeva je podsjetila da je Vlada u okviru programa energetske efikasnosti realizovala brojne projekte širom Srpske, a da škole uvijek imaju prioritet.
Zahvalila je svim prosvjetnim radnicima za odgovoran i predan posao, napominjući da svaki početak nove školske godine predstavlja praznik, ali i obavezu da budu na visini zadatka.
“To su očekivanja učenika i sistema obrazovanja, ali i roditelja koji žele da im djeca idu u škole u kojima imaju dobre uslove”, rekla je Cvijanovićeva.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini organizovana Panel diskusija “U harmoniji sa prirodom” (foto, video)

U Etno Selu Stanišići u Bijeljini, danas je održana Panel diskusija pod nazivom “U harmoniji sa prirodom –...

ĆORIĆ: Zajedničkim TAG uređajem kroz Republiku Srpsku, Srbiju i Federaciju BiH do početka turističke sezone

Nedeljko Ćorić, v.d. direktora JP „Autoputevi Republike Srpske“ bio je gost u jutarnjem programu RTS povodom juče potpisanog...

Juniori KMF “Radnika” šampioni regularnog dijela

Saopštenje KMF “Radnik MD Shop” prenosimo u cjelosti: “Prije početka sezone zacrtali smo cilj da napravimo jaku, kvalitetnu okosnicu...

DOM ZDRAVLJA BIJELJINA: Počinje sa radom “Škola za trudnice”

Škola za trudnice u okviru Ambulante za specijalističke konsultacije iz ginekologije, kreće početkom aprila, a sve zainteresovane trudnice...