Hiljade antifašista iz cijele regije na Igmanu: Dubok snijeg i mraz, ali proletersko srce

Datum:

Share post:

Tradicionalnim pohodom i prigodnim programom danas je obilježena 77. godišnjica Igmanskog marša, jedne od najznačajnijih operacija tokom Narodno-oslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu.
 

Tradicionalnim pohodom i prigodnim programom danas je obilježena 77. godišnjica Igmanskog marša, jedne od najznačajnijih operacija tokom Narodno-oslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu.

Manifestacija, upriličena u organizaciji Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata – SABNOR-a u Kantonu Sarajevo okupila je nekoliko hiljada sudionika današnjeg marša koji su uprkos niskoj temperaturi i snijegu, sjećajući se herojske antifašističke borbe obilježili još jednu godišnjicu čuvenog Igmanskog marša.

Na igman su stigli antifašisti iz svih zemalja bivše Jugoslavije, a najviše ih je iz BiH i Slovenije.

Na Igmanu je danas uistinu veselo. Vijore se zastave, čuje se pjesma, a nije nedostajalo ni hrane i pića, a pojedini su zaigralii kolo. Radost što se i ove godine vide mnogi antifašisti nisu krili, poručujući da su ponosni što baštine herojsku borbu Titovih partizana.

Zanimljivo je da su udarnici iz rudnika Breza ranije očistili snijeg i pripremili teren na Igmanu za sve goste. Neozabilazne su bile i fotografije Josipa Broza Tita, bedževi, zastave i drugi detalji koje su nosili učesnici marša kao podsjetnik na neka druga vremena.

Važan detalj iz istorije:

Igmanski marš izveden je u noći s 27. na 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći od minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade NOV-a pješačilo je 19 sati.

Uoči marša Prva proleterska zatekla se na Romaniji opkoljena jakim njemačkim snagama, nakon čega je donesena odluka o izvršenju neizvjesnog, ali jedino mogućeg pokreta. Sudionici marša prošli su kraj Sarajeva i preko Igmana izvršili pokret ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

Izvor: klix.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zašto i kome smeta KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina?

Saopštenje za javnost sa zvaničnog FB naloga KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina prenosimo u cjelosti Juče u Bijeljini pred...

BIJELJINA: Kuća Arsenovića u Donjem Crnjelovu puna djece, sloge i ljubavi (foto)

Iz semberskih sela, posljednjih godina, uglavnom se odlazilo, jer mladi ljudi bolju budućnost vide u gradovima ili u...

Još jedna crkva u Istanbulu postaje džamija

U Istanbulu će sutra za vjernike svečano biti otvorena džamija Karije, prvobitno Crkva Hrista Spasitelja, koja je do...

Danas je Međunarodni dan babica

Danas je Međunarodni dan babica, koji je, 1992. godine, ustanovila Internacionalna konfederacija babica. Grupa babica iz Evrope, uglavnom...