Dušu nisu ubili – Projekat o stradanju srpskih civila i poziv za nezaborav

Datum:

Share post:

Projekat "Dušu nisu ubili", koji čine istoimeni dokumentarni film u produkciji RTRS-a, knjiga svjedočenja autorke Mire Lolić Močević i istoriografska monografija "Zatiranje Srba u Bosni i Hercegovini u 20. vijeku", autora Draga Mastilovića, promovisan je u bijeljinskom Eparhijskom-kulturnom centru.

Projekat Udruženja Srpsko-ruski most, istorijski je prikaz golgote, koju je preživljavao srpski narod.Kome je smetao srpski narod u BiH, koliko je Srba ušlo u 20. vijek u BiH, na koje načine su stradavali srpski civili, zašto nema pravde za srpske žrtve u Bosni i Hercegovini… neka su od pitanja na koja su autori projekta pokušali da nađu odgovore i ostavili trag za buduće generacije.

– Srpski narod koji, po svim pisanim izvorima, od najmanje devetog vijeka živi na prostoru BiH, stradavao je kao nijedan drugi narod u Evropi i svijetu, tri puta na kućnom pragu ubijan, protjerivan i pokrštavan – kaže Lolić Močević.

U knjizi i filmu objedinjena su potresna svjedočenja 59 svjedoka i šest naučnih radnika.

– Ono što najviše boli je poruka da nema pravde za srpske žrtve još uvijek u BiH – kaže Lolić Močević.

"Zatiranje Srba u Bosni i Hercegovini u 20. vijeku" je istorijska monografija.

– Srpski narod koji je bio većinski narod u BiH došao je `90-tih godina u poziciju da opet bude biološki isrtrijebljen sa prostora zapadno od Drine. Na sreću, ipak je stvorena Republika Srpska, koja je danas njen institucionalni okvir i jedini garant opstanka srpskog naroda – kaže profesor Draga Mastilović.

Srpski narod u BiH izašao je iz 20. vijeka sa demografskim manjkom od 15 odsto. Ovaj projekat, kako je istaknuto, nije poziv na osvetu, već širenje istine o stradanju srpskih civila i poziv za nezaborav, jer ako zaboravimo žrtve mi ih drugi put ubijamo.

Obje knjige prevedene su na engleski, njemački i ruski, a iduće godine u planu je i prevod na francuski jezik.

Izvor: bijeljina.org

 

 

Novi komentar

Komentara

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zašto i kome smeta KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina?

Saopštenje za javnost sa zvaničnog FB naloga KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina prenosimo u cjelosti Juče u Bijeljini pred...

BIJELJINA: Kuća Arsenovića u Donjem Crnjelovu puna djece, sloge i ljubavi (foto)

Iz semberskih sela, posljednjih godina, uglavnom se odlazilo, jer mladi ljudi bolju budućnost vide u gradovima ili u...

Još jedna crkva u Istanbulu postaje džamija

U Istanbulu će sutra za vjernike svečano biti otvorena džamija Karije, prvobitno Crkva Hrista Spasitelja, koja je do...

Danas je Međunarodni dan babica

Danas je Međunarodni dan babica, koji je, 1992. godine, ustanovila Internacionalna konfederacija babica. Grupa babica iz Evrope, uglavnom...