ZEKIĆ: “Gradonačelnik Bijeljine dovodi do sloma “Banju Dvorovi“

Datum:

Share post:

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović ignoriše skupštinsku odluku i ponovljene molbe i urgencije Banje Dvorovi za isplatu 408.000 KM pomoći, što prijeti finansijskim slomom ove javne ustanove, navodi se u dopisima rukovodstva Banje gradonačelniku i njegovim saradnicima u koje Srna ima uvid.

“Iskoristimo priliku da nam Vlada Republike Srpske otpiše dio duga, a platimo dio duga za koji je izvjesno da ga više ne možemo prolongirati ni reprogramirati, da počnemo ostvarivati sva zakonska prava koja nam pripadaju kao privrednom subjektu koji od 2018. godine redovno izmiruje svoje obaveze, jer je očigledno da imamo potencijala i da možemo”, poručio je direktor Banje Milorad Zekić gradskoj vlasti koja se o apele privrednika oglušuje.

Riječ je o molbi za uplatu finansijske pomoći koju je Skupština grada amandmanom na rebalans lokalnog budžeta izdvojila za Banju Dvorovi početkom decembra prošle godine.

Sve molbe privrednika, brojne urgencije sa oznakom “hitno”, kao i pozivi na sastanak sa gradonačelnikom na ovu temu, ostaju bez odgovora, a skupštinske odluke i zaključci bez realizacije.

“Gradska uprava i sam gradonačelnik nije se oglasio ni odgovorio ni po jednom našem dopisu, u više navrata slali smo urgencije i ponovljene urgencije, na šta je Gradska uprava ostala nijema”, naveo je Zekić i podsjetio da je grad Bijeljina osnivač i vlasnik kapitala Banje Dvorovi.

Iz dopisa je vidljivo da Banja ovim sredstvima planira uplatu poreskih obaveza naslijeđenih iz 2013, 2014. i 2017. godine, kako ne bi doveli Ustanovu u stanje blokade računa.

“Ukoliko dođe do blokade računa naše ustanove posljedice neće osjetiti samo zaposleni u Banji, nego i grad Bijeljina, odnosno budžet grada, jer će iznos duga koji treba izmiriti tada biti daleko veći od sadašnjeg zbog obračuna zakonskih zateznih kamata, koje će taj iznos udvostručiti”, upozorio je Zekić.

On u dopisima ukazuje na napore koje čine zaposleni u Banji Dvorovi za normalizaciju poslovanja, ali i činjenicu da je jedan od uslova za učešće na tenderima i obezbjeđenje posla za pružanje banjskih usluga poresko uvjerenje o izmirenim obavezama.

Zekić je naveo da ignorisanje skupštinskog zaključka i nedostavljanje finansijske pomoći za ove namjene Banju Dvorovi dovodi u situaciju da ne prođe na tenderu za pružanje usluga korisnicima turističkih vaučera, a moguće je ni za ugovore sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite, kao i drugim korisnicima.

Direktor Banje je u dopisima koje šalje gradonačelniku, a ovaj ih ignoriše, istakao da se izmirenjem poreskih obaveza ostvaruje pravo na refundaciju isplaćenih naknada neto plata za bolovanja preko 30 dana, da neizmirenje znači da radnici nemaju povezan radni staž, a da ustanova zbog toga ne ostvaruje ni prava po Zakonu o podsticajima u privredi Republike Srpske.

“Izmirenje poreskih obaveza iz ranijih godina i zaustavljanje daljeg obračuna zakonskih zateznih kamata pitanje je opstanka i rada ove ustanove”, poručio je direktor Banje Dvorovi Milorad Zekić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com/noviglas.info/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RAZVOJNA AGENCIJA BIJELJINA: Za podsticaj razvoja privrede planirano 400.000 KM

Razvojna agencija Bijeljine plasiraće u toku godine 400.000 KM za podsticaj razvoja privrede, navedeno je u programu rada...

BIJELJINA: Sve spremno za veliko hirurško druženje u Bolnici „Sveti Vračevi“

Sve je spremno za veliko hirurško druženje u Bolnici "Sveti Vračevi" U petak, 31.03.2023. U godini JZU Bolnica "Sveti...

VODOSNABDIJEVANJE ZA SVA SEMBERSKA SELA – KUCNUO JE ČAS

GEOTERMALNI IZVORI - BOGATSTVO BIJELJINE - VRIJEME JE DA BOGATSTVO ISKORISTIMO VODOSNABDIJEVANJE ZA SVA SEMBERSKA SELA - KUCNUO JE...

BOLNICA BIJELJINA: BEZ LISTI ČEKANJA KOD KARDIOLOGA (video)

Kardiolozi bijeljinske bolnice dobrovoljno su donijeli odluku da tokom ove sedmice, bez finansijske nadoknade, rade duple smjene kako...