Završen 3. Međunarodni kongres HISPA u Bijeljini (foto,video)

Datum:

Share post:

U organizaciji Udruženja HISPA (Udruženje Centara za hipertenziju i prevenciju infarkta i šloga) i JZU Bolnice „Sveti Vračevi“ Bijeljina, proteklog vikenda u Bijeljini održan je Treći međunarodni kongres HISPA „Zaštita srca i krvnih sudova – svjetski rezultati u regionalnom okruženju – uspjeh HISPA programa“ na kojem su doneseni zaključci i preporuke za unapređenje medicinske prakse.

Oko 1000 medicinskih radnika iz 15 zemalja svijeta dali su svoj doprinos za uspjeh ovogodišnjeg kongresa koji je imao multidisciplinarni pristup prevenciji, dijagnostici i liječenju kardiovaskularnih bolesti.

Prema ocjeni učesnika, naučni skup u Bijeljini je bio odlična platforma za predstavljanje najnovijih istraživanja, tehnoloških inovacija i terapijskih pristupa u ovoj oblasti, što će omogućiti stručnjacima da ostanu informisani o najaktuelnijim metodama prevencije i liječenja kardiovaskularnih oboljenja.
Zaključci i preporuke Trećeg kongresa HISPA su:
1. Radi procjene kardiovaskularnog rizika kod osoba oba pola starijih od 30 godina i pripreme personalizovanog programa prevencije, neophodno je sprovesti aktivan kontinuiran skrining za kardiovakularne faktore rizika
2. Naučna i stručna javnost posebno ističu značaj pravovremene i stalne primjene nefarmakološke terapije – ishrane, fizičke aktivnosti, kontrole stresa, primjene koncepta smanjenja štetnosti u prevenciji i očuvanju zdravlja.
3. Personalizovanim pristupom pacijentu kroz koncept ličnog programa prevencije i liječenja kardiovaskularnog rizika se može postići značajna redukcija incidence infarkta i šloga.
4. Ljekari i medicinski tehničari HISPA-e ističu važnost odgovorne i dobro regulisane primjene vještačke inteligencije u prevenciji, dijagnostici i liječenju kardiovaskularnih oboljenja.
5. Treba razvijati mrežu HISPA centara u Republici Srpskoj, BiH i na teritoriji Balkana i Evrope radi široke primjene HISPA programa na svim nivoima zdravstvene zaštite.
6. U slučajevima kada prevencija nije dovoljna, i kada ipak dođe do razvoja moždanog udara, brza reakcija, dijagnostika i terapijska intervencija, prije svega minimalno invazivne interventne radiološke procedure, ključni su faktor za smanjenje stope invaliditeta i mortaliteta.
„Zahvaljujemo svim učesnicima, sponzorima, posjetiocima, javnim institucijama, medijima i svim ljudima dobre volje koji su podržali naš trud da u Bijeljinu dovedemo svjetske stručnjake. Kongres je održan pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Pokrovitelji su bili ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, na učešću i pokroviteljstvu kongresa, zajedno sa Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske, a podršku i blagoslov za održavanje kongresa dali su Njegova svetost Patrijarh srpski Porfirije i Njegovo preosveštenstvo episkop Fotije. Predsjednik Organizacionog odbora kongresa bio je prof. dr Zlatko Maksimović, direktor JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina, a predsjednik Naučnog odbora prof. dr Nebojša Tasić, pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” Beograd i predsjednik Udruženja centara za hipertenziju i prevenciju infarkta i šloga (HISPA) i Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje (ISVH). U organizaciji kongresa ove godine pridružili su se Medicinski fakultet iz Banjaluke Univerziteta Banjaluka i Medicinski fakultet Foča Univerziteta Istočno Sarajevo, te partnerske organizacije iz Republike Srpske: Društvo doktora medicine, Udruženje kardiologa, Udruženje za aterosklerozu i kardiovaskularna istraživanja, Udruženje endokrinologa i dijabetologa, Udruženje neurologa, Udruženje doktora porodične medicine i Udruženje pulmologa. Tehnički organizator bila je Turistička agencija Happy Travel Bijeljina“, rekli su organizatori Kongresa.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DODIK: Srbi su slobodarski narod koji je uvijek bio na strani pravde

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je građanima Srpske 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom i Dan...

PUTIN: Nikome nećemo dozvoliti da nam prijeti, naše strateške snage uvijek su u pripravnosti (video)

Rusija će činiti sve da ne dođe do svjetskog sukoba, ali nećemo nikome dozvoliti da nam prijeti. Naše...

SPC i vjernici danas slave sveštenomučenika Vasilija episkopa Amasijskog

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave sveštenomučenika Vasilija episkopa Amasijskog. Likinije, zet cara Konstantina, čijom sestrom beše oženjen, pretvaraše...

Danas je 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

Na ovaj dan, 1945. godine u Berlinu je potpisana bezuslovna kapitulacija Njemačke, čime je zvanično slomljena jedna ideologija...