Nešković u Domu naroda u igru vraća zakon o Ustavnom sudu BiH (foto)

Datum:

Share post:

„Vruća“ sjednica Doma naroda: Nešković u igru vraća zakon o Ustavnom sudu BiH, SDA gura Izborni zakon neprihvatljiv za SNSD

Delegat SDS u Domu naroda BiH Želimir Nešković predložio je da se na današnjoj sjednici, po hitnom postupku, razmatra Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

Nešković podsjeća da je navedeni zakon predložio još u avgustu 2023. ali da do sada nije dospio na dnevni red sjednice Doma naroda BiH.
Kako je Spskainfo pisala, zakon predviđa da Ustavni sud odlučuje većinom glasova svih sudija, koja uključuje najmanje glas jednog sudije iz reda svakog konstitutivnog naroda BiH i iz jednog entiteta, kada odlučuje u sporovima koji po Ustavu nastaju između dva entiteta, ili između BiH i jednog ili oba entiteta ili Brčko Distrikta i institucija BiH i entiteta, ili između institucija Bosne i Hercegovine, što obuhvata tačno navedena pitanja.

Gdje je NESTAO Neškovićev zakon o Ustavnom sudu BiH i ko je u to umiješao svoje prste (foto)

Kada je riječ o zamjeni sudija izabranih od predsjednika Evropskog suda za ljudska prava predviđeno je da Predstavnički dom Federacije BiH izabere dvojicu sudija, a Narodna skupština RS jednog sudiju koji će preuzeti funkciju od sadašnjih troje stranaca.

“Očekujemo podršku” Nešković tvrdi da su SDS i SNSD ranije zajedno predložili isti zakon o Ustavnom sudu BiH

Ovaj prijedlog garantuje da će današnja sjednica Doma naroda biti politički „vruća“ iz razloga što se na njoj nalazi još jedan zakon koji izaziva politička trvenja.

U pitanju je Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji je, kao prijedlog SDA, usvojen u Predstavničkom domu BiH. Podsjećamo, parlamentarci SNSD su protiv predloženih izmjena.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

‘’LAZARICE’’ će mještanima MZ Novi Dvorovi u nedjelju poželjeti igrom i pjesmom blagorodnu godinu

U nedjelju 28.04.2024. godine u 08.00 časova  Lazarice  će proći kroz naselje Novi Dvorovi, kada će u veseloj...

GRADONAČELNIK PETROVIĆ: Isplata prve dvije tranše za učenike osnovnih i srednjih škola do 30. aprila

Gostujući u emisiji "MAT" BN Televizije, Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović pričao je o subvencijama za prevoz učenika osnovnih...

PLEJOF: JAHORINA –BUDUĆNOST, treća utakmica finalne serije doigravanja u okviru MD shop 1.MLRS

Večeras se u Palama igra treća utakmica finalne serije doigravanja u okviru MD shop 1.MLRS. Jahorina na korak od...

PREMINUO prim. dr Ljubiša Kusturić

U Bijeljini je preminuo prim. dr Ljubiša Kusturić spec. ginekologije i akušerstva. -Ovaj dan je započeo tužnom viješću za...