Završen seminar znakovnog jezika u Bijeljini

Datum:

Share post:

ZAVRŠEN SEMINAR ZNAKOVNOG JEZIKA U BIJELJINI

Poslije pauze od 3 godine otkad u Republici Srpskoj nije bilo obuke za prevodioce znakovnog jezika prvi je održan u našem gradu.

Po novom Zakonu o upotrebi znakovnog jezika u javnim ustanovama Savez gluvih i nagluvih organizovao je i finansirao obuku za A nivo.

U Bijeljini se od 2004. godine nalazi Centar za znakovni jezik gluvih. Za sve ove godine kroz ovaj Centar je prošao veliki broj polaznika, a najviše je bilo studenata Učiteljskog  fakulteta.

Prvi put od 2020. godine od pojave korone prijavilo se 25 polaznika iz  Bijeljine i 4 polaznika iz drugih gradova Republike Srpske.

Instruktor je bila Dubravka Ostojić,predsjednica Saveza gluvih i nagluvih Republike Srpske .

Kako kaže Ostojićka za Dešavanja u Bijeljini ovaj put na obuku su pozvani aktivisti humanitarnih organizacija u gradu. Članovi koalicije Kolosi, Gradskog odbora Crvenog krsta, Organizacija žena iz Fondacije LARA .

Ostojićka kaže da su to sve mladi ljudi, fakultetski obrazovani, koji će kasnije po prirodi svog posla dolaziti u kontakt sa osobama oštećenog sluha i biti u mogućnosti da im pomognu.

Diplomirani pravnici, psiholozi, studenti medicine, a bilo je i učenika Gimnazije, nastavila  je Ostojićka.

Danas su u Udruženju gluvih održani ispiti za A nivo. Kako saznajemo  prvom prilikom svi ovi mladi ljudi uskoro će imati priliku da pohađaju drugi dio seminara za B nivo, poslije čega stiču pravo da polažu ispit za B nivo i tako postanu sertifikovani prevodioci znakovnog jezika gluvih.

Malo je poznato da postoji plan naše Gradske uprave da se do 2025.godine u našem gradu osposobi 30 prevodilaca, koji bi pomagali gluvim sugradjanima da savladaju probleme u komunikaciji .To bi im omogućilo da normalno žive i rade u našem gradu, što  im je zagarantovano Konvencijom UN o ljudskim pravima invalida, kaže Ostojićka.

Ovom prilikom Savez gluvih RS i Udruženje gluvih Bijeljina najljepše se zahvaljuju kolektivu Narodne biblioteke Filip Višnjić I  IOM Internacionalnoj organizaciji za migrante, koji su im mnogo pomogli ustupanjem prostorija za rad seminara i donacijom u materijalu i osvježenju, zaključila je Dubravka Ostojić predsjednica Saveza gluvih RS.

Dešavanja u Bijeljini
​Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Košarkaši Crvene zvezde osvojili titulu u regionalnoj ABA ligi

Košarkaši Crvene zvezde osvojili su titulu u regionalnoj ABA ligi. Crveno bijeli su u trećoj utakmici finalne serije pobijedili...

Otvoren prvi sajam ljepote i zdravlja u Bijeljini (foto)

Prvi sajam ljepote i zdravlja pod nazivom „Beyond beauty“ otvoren je  u hotelu „Drina“ u Bijeljini. Sajam će...

ZEKIĆI: SRPSKE ŽRTVE NIKO NE ČUJE – Rezolucija o Srebrenici neće donijeti mir

Rezolucija o Srebrenici neće donijeti mir. Srpske žrtve niko ne priznaje, u takvim okolnostima suživot je gotovo nemoguć....

Gradu Bijeljina donirani kontejneri za mješoviti komunalni otpad, papir, lug, plastiku i staklo (foto)

Gradu Bijeljina su donirani kontejneri za mješoviti komunalni otpad, papir, lug, plastiku i staklo Gradu Bijeljina je isporučena vrijedna...