Zaraza registrovana u FBiH: Afrička kuga svinja potvrđena na 3 farme u Posavskom kantonu

Datum:

Share post:

Federalni ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Kemal Hrnjić potvrdio je da je na području Federacije BiH (FBiH) potvrđena afrička kuga svinja na tri farme u Posavskom kantonu.

Prošle sedmice smo sumnjali na nekoliko farmi u Posavskom kantonu, i danas sa žaljenjem mogu konstatovati da su te sumnje bile opravdane. Čak pet farmi smo analizirali, a na tri imamo pojavu afričke kuge svinja, rekao je Hrnjić.

On je naveo da jer riječ o virusnom oboljenju, da će biti vrlo teško zaustaviti širenje, ali da je najveća odgovornost na vlasnicima farmi koji moraju preduzeti sve preventivne mjere koje je prije 15-20 dana uputilo resorno ministarstvo.

– Biće vrlo teško, to je jedan novi izazov u FBiH, koji nas očekuje u Posavskom kantonu. Ali, naš najveći proizvođač svinja mislim da je Zapadnohercegovački kanton, tako će biti jako teško zaustaviti napredovanje virusa – upozorio je Hrnjić.

On je istakao da predstoji borba sa ovim virusom, te da očekuje poteze sa nivoa BiH.

– Očekujemo poteze sa nivoa BiH, prije svega, od Savjeta ministara i Agencije za veterinarstvo BiH. Očekujem i njihove konkretne korake, pa ćemo vidjeti kako ćemo dalje postupati – najavio je Hrnjić.

Hrnjić smatra da već danas treba donijeti zabrane o organizovanju stočnih pijaca, te da je potrebno zabraniti kretanje zaraženih životinja, kao i ulazak na te farme.

Prema njegovim riječima, potrebno je preduzeti sve kako bi bilo spriječeno širenje virusa koji nije opasan po čovjeka, ali je poguban za životinje i može napraviti veliku štetu u proizvodnji svinja.

Hrnjić je danas povodom pojave afričke kuge svinja na području FBiH održao sastanak sa s premijerom Zeničko-dobojskog kantona Amrom Mehmedić i ministrom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Vinkom Marićem.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Ljubavna priča Ajše i Miloša iz Bijeljine

Miloš i ja smo se vjenčali prije 3 godine. Naš zajednički život je ispunjen raznim izazovima ali uz...

Pouzdana partnerstva i podrška ključni za uspjeh i održivost domaćih gazdinstava – Porodica Gajić iz Gornjeg Crnjelova već 25 godina razvija svoju farmu muznih...

Pouzdana partnerstva i podrška ključni za uspjeh i održivost domaćih gazdinstava Farmer Ljubomir Gajić širi svoje gazdinstvo zahvaljujući...

„Mačak u čizmama i zli čarobnjak“ – besplatna predstava za najmlađe 27. septembra u Centru za kulturu „Semberija“

Povodom dječije sedmice Centar za kulturu u saradnji sa udruženjem "Ceca i deca" poklanjaju besplatnu predstavu za sve...

Na današnji dan – 25. septembar

Danas je ponedjeljak, 25. septembar, 268. dan 2023. Do kraja godine ima 97 dana. 1493. - Španski moreplovac italijanskog...