Vladi VAŽNIJI KUSTURICA od Udruženja ''Dvanaest beba''

Datum:

Share post:

Prijedlogom rebalansa Budžeta Republike Srpske za ovu godinu smanjen je ionako mali iznos koji dobija Udruženje „Dvanaest beba“. Istovremeno ni marka nije uzeta od budžetskog novca kojim, u okviru „Andrićevog instituta“, raspolaže Emir Kusturica, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.
 

U okviru Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo transfer JU “Andrićev institut” ostao je isti i iznosi 650 hiljada KM.

U okviru istog ministarstva, kako smo već objavili, prepolovljene su doznake za studente deficitarnih zanimanja sa 402 na 200 hiljada KM.

Već smo objavili da su sredstva humanitarnim organizacijama smanjena, ali je u okviru Ministarstva uprave i lokalne samouprave smanjen i budžet Udruženju “Dvanaest beba” iz Prijedora. Ionako mali iznos od 20 hiljada KM, koliko su prvobitno trebali da dobiju, smanjen je na 15 hiljada KM.

U okviru Ministarstva prosvjete i kulture smanjeni su tekući grantovi kulture sa 800 na 640 hiljada, ili za oko 20 odsto. Za isti procenat smanjeni su i transferi ustanovama kulture i to sa  800 na 647 hiljada KM.

Umanjena su i sredstva za razvoj filma sa 100 na 50 hiljada.

I Narodna i univerzitetska biblioteka imaće manji transfer i umjesto 70 dobiće 56 hiljada.

U okviru Ministarstva porodice, omladine i sporta smanjen je i grant sportskim organizacijama lica sa invaliditetom, grantovi vrhunskim i perspektivnim sportistima…

Kusturica i ranije privilegovan

Vlada Republike Srpske nastavlja da bezrezervno pomaže projekat “Andrićgrad” i Emira Kusturicu, njegovog idejnog tvorca, iako privredno društvo koje upravlja ovim kompleksom godinama duguje Srpskoj više od 175.000 maraka poreza.

Prema dosadašnjim podacima, Vlada Srpske je od 2011. godine u taj projekat na razne načine upumpala oko 13 miliona maraka.

Paralelno uz pomoć “Andrićgradu”, Kusturici se kroz “Andrićev Institut” dijele stotine hiljada maraka iz budžeta.

Nakon što je Kusturica u 2019. godini dobio više novca nego sve ustanove kulture u RS zajedno, ove godine mu je obezbjeđeno 650.000 maraka.

Osim što je direktor „Andrićevog instituta“, Kusturica, odnosno njegovo preduzeće „Lotika“ Mokra Gora je većinski vlasnik „Andrićgrada“ u Višegradu u kojem udio ima i Vlada Republike Srpske i opština Višegrad.

Kusturica je i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Novogodišnji koncert Muzičke radionice ”Čarolija” iz Bijeljine (foto)

Saopštenje za javnost UG ’’Muzički umjetnici Semberije’’ prenosimo u cjelosti: 12. decembra 2023. godine održaće se Novogodišnji koncert Muzičke...

MILIČEVIĆ: Nedopustivo je izvršnoj vlasti dati opšti imunitet od krivičnog gonjenja

Apsolutno je nedopustivo izvršnoj vlasti dati opšti imunitet od krivičnog gonjenja jer to znači amnestiju od kriminala, korupcije...

AMBER ALERT pred PS BiH: U slučaju NESTANKA DJETETA slijedi mobilizacija cjelokupne javnosti

Bosna i Hercegovina još uvijek nema Amber alert sistem koji koriste brojne zemlje svijeta, pa i Srbija i...

Kunić na lovački način

Sastojci 1 kunić 50 ml ulja Za rasol 300 ml vinskog sirćeta 1 kašičica borovnica 1 kašičica klinčića 2...