Vlada Srpske predviđa drakonske kazne za uvredu i klevetu

Datum:

Share post:

U Nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika krivično djelo protiv časti i ugleda

Vlada Republike Srpske usvojila je nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim su propisana nova krivična djela uvrede i klevete. 

Predložene izmjene i dopune, u nacrtu ovog zakonskog rješenja, uvode u zakon povredu ugleda i časti za što se predviđa kazne od 5.000 do 50.000 KM.

„Unosi se nova glava, krivična djela protiv časti i ugleda i prvo krivično djelo koje je tu definisano je uvreda, koja jasno i eksplicitno kaže da onaj ko uvrijedi drugoga kazniće se novčanom kaznom od 5.000 do 25.000 KM. Ako je djelo učinjeno putem štampe, radija, televizije ili putem sredstava javnog informisanja, na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je uvreda postala pristupačna većem broju lica, kazniće se novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 KM, objašnjava ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović.

U slučaju da počinilac ovih dijela uputi izvinjenje oštećenom, sud ga može osloboditi kazne, dodaje Bukejlović i objašnjava definiciju klevete. 

„Ko drugome iznosi ili prenosi nešto neistinito, što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, znajući da je to što prenosi ili iznosi neistina, kazniće se novčanom kaznom od 8.000 do 30.000 KM. Takođe, uvedene su i odredbe koje se odnose na krivično djelo – iznošenje ličnih i porodičnih prilika. Ko iznosi ili prenosi informacije iz privatnog života, a što može da utiče na povredu časti i ugleda oštećenog, kazniće se novčanom kaznom“, kaže Bukejlović.

Najavljenje izmjene Krivičnog zakona prethodno su naišle na osude stručne javnosti, koja je složna u stavu da bi eventualno usvajanje ovog zakona dodatno ugrozilo medijske i građanske slobode. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

ELEKTRO BIJELJINA: U nedjelju počinje remont čvornih trafo stanica

Saopštenje "Elektro Bijeljine" prenosimo u cjelosti: "Radnici „Elektro-Bijeljine“ će u nedelju 2. aprila 2023. godine, započeti aktivnosti na remontima...

Pokret za Bijeljinu podjelom sadnica voća i ruža najavio početak „Aprila mjeseca čistoće“ (foto, video)

Članovi i aktivisti Pokreta za Bijeljinu danas su, u susret „Aprilu mjesecu čistoće“, podijelili sadnice voća, vinove loze...

Razvojna agencija Grada Bijeljina organizovala Infodan – prezentacija Programa rada za 2023.godinu

Razvojna agencija Grada Bijeljina danas je organizovala Info dan, odnosno, prezentaciju Programa rada za 2023. godinu Razvojne agencije Grada...

Načelnik Savić učestvovao u Beču na Konferenciji u organizaciji OEBSA

„Na sastanku u Beču imao sam priliku da zajedno sa načelnikom Teočaka Taibom Muminovićem učestvujem u radu konferencije...