VIŠKOVIĆ: Radna verzija zakona o PDV-u je u proceduri

Datum:

Share post:

– Radna verzija zakona o PDV-u je u proceduri, priznao je premijer Republike Srpske Radovan Višković.

On kaže da želi da dobije odgovor i stav struke i ljudi koji su kompetentni za to pitanje.

"Kada govorim o diferenciranoj stopi, govorim kao čovjek, građanin sa visokim obrazovanjem. Zašto 98 zemalja u Evropi ima diferenciranu stopu, a mi jedinstvenu. Nije u redu da stopa na mlijeko, hljeb ili pelene bude ista kao za viski ili neke druge luksuzne stvari", kazao je Višković.

Poznajući nas, na pelene bi uvozili viski, uslijedila je konstatacija novinara na koju je Višković odgovorio:

– Ne želim da govorim o tome. Ponovo se vraćamo u spekulacije i nerad institucija. Ako BiH nije spremna i sposobna da se izbori da institucije rade svoj posao, onda ona ne treba da postoji. Institucije moraju da rade svoj posao, a ako neko to pokuša da uradi, mora da bude sankcionisan.

Upitan da li je prednost ili teret s obzirom na to da je šest stranaka okupljeno oko Vlade RS, Višković kaže da je  prednost da imate komotnu skupštinsku većinu i niko pojedinačno ne može da vas ucjenjuje i da kaže ja sam 42. ili 43.

"Rasterećeni smo tog tereta. Vlada prije mene veći dio vremena funkcionisala je na 42 ili 43 poslanika i to je veliko opterećenje. Nikome nije garancija da je nekoga neka politička opcija poslala na neko mjesto. Moraju biti rezultati rada bez obzira na političku podršku".

Da li trvenja u DNS mogu uticati na rad Vlade, on je kazao da Neđo Trninić, bivši ministar saobraćaja i veza) nije smijenjen zato što je lošije radio, naprotiv, ,kako kaže,bio sam zadovoljan njegovim radom.

"Međutim, došlo je do promjena u toj političkoj opciji, i to doživljavam kao unutrašnju stvar te političke opcije i to se dešava s vremena na vrijeme. Nema tu refleksije na rad Vlade RS, ona radi normalno i već na narednoj sjednici Narodne skupštine biće imenovan novi ministar. Do današnjeg dana nisam dobio zvaničan prijedlog te partije", kazao je Višković.

Što se tiče prosječne plate i obećanja da će ona do kraja 2019. biti 1.000 KM, Višković kaže da se blizu tog prosjeka i da će doći do smanjenja poreza i doprinosa.
 

"Vlada RS nije obećala da će ni krajem 2019. ni 2020. godine biti ta prosječna plata, već da ćemo učiniti sve da dođe do toga. Plata je značajno porasla u 2019. godini, sa 850 KM u 2018. godini na 913 KM u novembru prošle godine. Povećanje plata, zakoni kao i povećanje najniže plate će dati svoje rezultate i mi ćemo u prvom kvartalu 2020. godine možda doći da prosječna plata bude 1.000 KM. Nikada nisam obećao taj prosjek, ali radićemo sve da do toga dođe", kazao je premijer RS.

Dešaqvanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Real Madrid u finalu Lige Šampiona (foto,video)

Fudbaleri Real Madrida finalisti su ovogodišnjeg izdanja Lige šampiona nakon što su u nevjerovatnoj utakmici za samo tri...

Futsaleri Sarajeva idu u finale – eliminisali Radnik MD Shop Bijeljina

Futsaleri Sarajeva su u drugoj utakmici polufinalne serije Premijer lige Bosne i Hercegovine savladali Radnik 7:6 i tako...

DŽAJIĆ: Uspesi „crveno-belih” za poštovanje

PREDSEDNIK FSS DRAGAN DžAJIĆ PREZADOVOLjAN SEZONOM KLUBA IZ LjUTICE BOGDANA Crvena zvezda je i ove godine u velikom stilu...

GRADAŠČEVIĆ: Brojnija, i na višem nivou, na svečanost otvaranja džamije Arnaudije došla politička delegacija iz Ankare nego iz Sarajeva

Mustafa Gradaščević potpredsjednik Skupštine grada Bijeljina i funkcioner SDA tvrdi da je brojnija, i na višem nivou, na...