VILA U BROCU KOD BIJELJINE

Datum:

Share post:

Na lokalitetu Brodac nalaze se ostaci rustikalne vile. Objekat je izgrađen pored potoka Čađavica.

Otkopana  je jedna velika prostorija na koju se sa sjeverne strane nastavljaju apsidalna prostorija i dvije manje četverouga-one prostorije. Sa istočne strane velike prostorije nalazila se još jedna prostorija koja je prekopavanjem nestala, osim ostataka zidova, i to u dužini od 1-2 metra. Karakteristika ovog objekta je u tome što je građen od cigle, dok su samo temelji u visini od 40 cm sagrađeni od riječnih oblutaka, vezanih malterom od negašenog kreča. Temelji su široki 60 cm, a zid od cigle je širok 50 cm.

Zid od cigle se u kontinuitetu sačuvao samo mjestimično u dva reda. Najveći dio vile zauzima velika prostorija koja je najvjerovatnije služila kao radionica. U sjeveroistočnom uglu nađena je osnova peći promjera 1 m. Brojni nalazi keramike, troske, nožića, fragment veriga, klinova, otpaci live-nog željeza i drugih sitnih predmeta određuje ovu prostoriju kao radionicu. Apsidalna prostorija je povezana sa velikom prostorijom u dijelu zida koji je oko sredine srušen. Velike naslage gara upućuju na to da je i apsida bila dio radionice, peći ili hipokausta.

Apsida je građena uz jugozapadni ugao,ali se južni dio luka završava izvan nje na poprečnom zidu koji se nastavlja dalje na južni zid. Nivo podnice je u cijelom kompleksu isti, osim apside gdje je nivo niži 20 cm.U odnosu na veliku prostoriju sa južne strane nastavljaju se tri poprečna zida čiji ostaci se završavaju na 2-3 metra. Najvjerovatnije da je u južnom dijelu zgrade bio reprezentativniji dio kuće.

Osnova vile ne pokazuje četverokut i objekat je donekle nepravilnog rasporeda.

Plan izgradnje, tehnika zida-nja, kao i izbor materijala za izgradnju navode na zaključak da je vlasnik prilikom izgradnje izvršio maksimalno prilagođavanje u odnosu na teren i sredinu. Iako je korištena cigla, konstrukcija zida je veoma čvrsta zbog upo-trebe maltera od negašenog kreča.Vila u Brodcu spada u red manjih gazdinstava.

Većina nalaza može se pripisati kasnoj antici, tj. III – IV stoljeću. Potvrda za to su mnogobrojni nalazi keramike, novca, bula, stakla i predmeta od željeza i bronze iz IV stoljeća. Arhitektonska osnova zgrade, način zidanja, malter i cigla po svojim karakteristikama tipični su za period antike i razvijene antike od početka III do sredine IV stoljeća.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: facebook.com/brodacmedia

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Još dvije nove pumpe za kanalizacioni sistem u Bijeljini (foto)

Nakon što su u martu ove godine nabavljene dvije nove potopne pumpe sa samočistećim radnim kolom i instalirane...

ĐURĐEVIĆ: Neka praznik nad praznicima donese u naše domove radost duhovnog ispunjenja i vjeru u neprolaznost i vječnu obnovu života

Čestitka predsjednika Skupštine Aleksandra Đurđevića povodom najradosnijeg pravoslavnog praznika Vaskrsa:  "Neka praznik nad praznicima donese u naše domove radost...

LYKOS BALKAN METALS: Pomoć za 20 socijalno ugroženih porodica iz Tuzle (foto)

Predstavnici kompanije "Lykos Balkan Metals" realizovali su danas još jednu aktivnost humanitarnog karaktera, u Tuzli. Na molbu Eparhije...

Zašto ne treba piti kafu odmah poslije jela

Mnogi ljudi uživaju u kafi nakon obroka. Stručnjaci tvrde da to nije dobro. Kafa nakon jela isprva pokazuje svoje...