Uspješan rad Udruženja pčelara „Zlatna košnica“ iz Lopara

Datum:

Share post:

U Loparama svake godine raste broj pčelara i košnica, a proizvodnja meda postaje sve veća. Samim time, raste i broj članova Udruženja pčelara „Zlatna košnica“ Lopare.

UP „Zlatna košnica“ osnovano je 2014. godine, a trenutno ima 86 članova. Udruženje okuplja skoro sve pčelare iz lokalne zajednice koji imaju više od 4.000 pčelinjih društava.

„Prethodnu godinu karakterišu dobri klimatski uslovi i samim time prinos meda je bio zaista dobar, kako bagremovog, tako i lipovog meda. Po procjeni Udruženja, prinos meda po jednoj košnici je oko 15 kg po sanduku, što se smatra dobrim prinosom. Svaka proizvodna godina za pčelare je specifična, što zavisi od mnogo faktora kao što su klimatski uslovi, položaj košnica i pčelinjaka, zatim da li je pčelinjak stacioniran ili prenosiv itd.“, rekao je Radislav Davidović, predsjednik „Zlatne košnice“.

Na manifestaciji „Dani meda i rakije“ u Ugljeviku, pčelari Udruženja su osvojili zlato, u kategoriji kvalitet bagremovog i lipovog meda. Pčelar Cvijetin Janjić je osvojio prvo mjesto i zlatnu medalju za kvalitet bagremovog meda. Takođe, članovi Mićo Lazarević i Cvjetko Tomić su osvojili zlatne medalje za lipov med. Zajedno sa Zadrugom „Zarac“, Udruženje učestvuje na brojnim manifestacijama i sajmovima gdje izlažu svoje pčelinje proizvode.

„Saradnja sa drugim udruženjima je veoma bitna, jer kroz saradnju sa drugim Udruženjima, mi omogućavamo pčelarima lakše i bolje uslove za bavljenje pčelarstvom. UP „Zlatna košnica“ sarađuje i sa udruženjima pčelara iz susjednih opština, a takođe smo dio Asocijacije pčelara Mačvanskog i Kolubarskog okruga. Pčelari „Zlatne košnice“ su posjetili ovogodišnji Sajam pčelarstva u Beogradu, kao i Međunarodni sajam pčelarstva koji je takođe održan u Beogradu“, istakao je Davidović.

Kako kaže, pčelari na sajmovima stiču velika iskustva i znanja, posebno kada je u pitanju Sajam pčelarstva u Beogradu, jer su to najveći i najpoznatiji sajmovi pčelarstva u regionu.

„Svojim posjetama, pčelari se dodatno informišu o inovacijama opreme i aparature za pčelarstvo, o kvalitetnijoj proizvodnji pčelinjih proizvoda i slično. Pored toga, Udruženje redovno organizuje seminare, stručna predavanja i obuke kako bi što uspješnije uzgajali pčele i proizvodili pčelinji med. U tom pogledu, članovi su veoma aktivni i redovno pohađaju edukativne radionice i predavanja, što je za njih veoma bitno. Nedavno smo organizovali edukativno predavanje u Ugljeviku pod nazivom „Bolesti, liječenje i klimatski uslovi majevičke regije za bavljenje pčelarstvom“ sa ciljem edukacije i motivisanja mladih da se bave pčelarstvom“, kaže predsjednik Udruženja „Zlatna košnica“.

Prije nekoliko mjeseci su donesene izmjene i dopune u Zakonu o pčelarstvu, a njim su, prema Davidovićevim riječima, unaprijeđena prava pčelara.

„Prošle godine minimalan broj košnica za ostvarivanje podsticaja je bio 50, a sada je 30 košnica. Samim time, povećan je broj pčelara koji će biti u prilici da ostvare podsticaje. U našem Udruženju, od 86 pčelara, njih 52 primaju podsticaje od države i mi ćemo se zaista potruditi da u narednom periodu apliciramo za svaki projekat pomoći pčelarima. Prioritet nam je da nabavimo aparaturu, odnosno opremu za izvlačenje satnih osnova i topljenja voska“, zaključio je Davidović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Opština Lopare

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Srpska za godinu dana „izgubila“ više manjih opština

Već više od 20 godina Republika Srpska ima negativan prirodni priraštaj, a takav trend nastavljen je i u...

Bijeljinska Biblioteka učesnik na Stručnom skupu Društva bibliotekara RS (foto)

Stručni skup Društva bibliotekara Republike Srpske otvoren je juče u Prijedoru, a održava se pod sloganom “Biblioteke za...

BIJELJINA: Neradni dani 1, 2. i 9. maj

Na osnovu člana 39. Zakona o lokalnoj samoupravi („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 97/16 i 36/19) i člana...

„Orao“ iz Bijeljine učestvovao na SEAS samitu 2024.

“Orao” a.d. je učestvovao na četvrtom izdanju Samita avijacije Jugoistočne Evrope (SEAS),  koji se održao 22. i 23....