Uskoro sjednica Vijeća naroda Srpske: Bošnjaci potežu veto na čak 3 zakona

Datum:

Share post:

Akti koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na posljednjoj sjednici, između ostalog i Izborni zakon Republike Srpske, dostavljeni su Vijeću naroda Republike Srpske.

– Mi ćemo održati sjednicu našeg kluba u Vijeću naroda RS i razmotriti sve zakone koje su nam dostavili. Ono što mogu prije kazati, jeste da pretpostavljam da će Klub Bošnjaka pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa, kada je u pitanju Izborni zakon, zato što nije u skladu sa Ustavom BiH i nije u skladu sa Izbornim zakonom koji je na nivou BiH – rekao je delegat u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, Adil Osmanović.

On kaže da Republika Srpska svojim zakonom ne može devalvirati zakone koji su doneseni na nivou BiH te da se radi o pokušaju da se razvlasti CIK, a eksplicitno je u Izbornom zakonu BiH definisano koja je uloga i nadležnost CIK.

– Prilikom izrade izmjene i dopune Izbornog zakona na nivou Republike Srpske, ukoliko se išlo u tom pravcu, držim da se moralo tijesno sarađivati sa CIK BiH i vidjeti šta je neophodno izmijeniti, a šta ne bi trebalo dirati što ne bi bilo u skladu sa ustavom i zakonom – rekao je Osmanović.

Osim Izbornog zakona Republike Srpske, Osmanović kaže da bi mogli pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa i na Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi, kao i Zakon o imunitetu Republike Srpske.

– Mislim da će se i oko toga voditi diskusija i moja je pretpostavka da ćemo u ova tri zakona pokrenuti veto – rekao je Osmanović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Sa Romanije 33 hodočasnika krenula ka manastiru Ostrog

Sa Sokoca je jutros na pokloničko putovanje do manastira Ostrog krenula grupa od 33 hodočasnika, među kojima 13...

VLADA SRPSKE: Za podršku nezaposlenom roditelju četvoro i više djece 60 miliona KM

Za podršku nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj u 2024. godini planiran je iznos od...

Kineski predsjednik sutra sa Vučićem u Srbiji

Nakon posjete Francuskoj, kineski predsjednik sutra stiže u dvodnevnu posjetu Srbiji, a domaćin će mu biti predsjednik Aleksandar...

LAVROV: Dodik se jedini bori za dejtonske principe

"Rezolucijom o Srebrenici se žele slomiti Srbi" Lavrov poručio da se Dodik jedini bori za dejtonske principe Ministar spoljnih...