Udruženje veterana Garda „Panteri“ Bijeljina danas je održala konferenciju za medije na kojoj su govorili o problemima sa kojima se susreću kao udruženje.

Petar Cvjetinović, predsjednik Udruženja podsjetio je da su još prije pet godina podnijeli inicijativu za izmjenu naziva ulica u gradu Bijeljina. Međutim, kako kaže Cvjetinović, sve je ostalo samo na riječima.

„Lokalna vlast, Gradonačelnik i Skupština grada su rekli da oni to podržavaju, ali to nikad nisu sproveli. Pošto je prošlo više od godinu dana od kako smo zadnji put pominjali ovu inicijativu,  mi smo odlučili da ponovo ih posjetimo na ove stvari i na našu inicijativu. Mi smo kao udruženje danas podnijeli inicijativu, novu proširenu inicijativu oko izmjene naziva ulica. Skupštini grada predaćemo inicijativu da svoju ulicu dobije, pored Branka Pantelića Pantera, Blagoja Gavrilovića, Ljubiše Savića Mauzera i general pukovnik Novica Simića i Dragan Simijunovic Siki, srpski dobrovoljac koji je poginuo u redovima Garde Panteri. Siki je jedan od prvih dobrovoljaca koji je došao da se bori i da pomogne srpskom narodu na ovim prostorima. Mi kao udruženje moramo da se borimo da se naša borba u ratu ne zaboravi, da je nekako prenesemo na mlade naraštaje, da javnost stalno posjećamo šta smo mi radili“, rekao je Cvjetinović.

On je takođe istakao da je u posljednje vrijeme izražena „hajka“ na sve što je radila Vojska Republike Srpske od strane federalnih medija, federalnih portala i bošnjačkih struktura.

„Bez sudskih presuda, bez utvrđenih tačnih činjenica, optužuju sve i svakoga. U posljednje vrijeme imamo masovnu pojavu otvaranja TikTok naloga na području grada Bijeljina,  koji imaju naslov genocid.ba, nekoliko njih koji su sponsorisani gdje se masovno puštaju filmovi o nekim događajima za koji nisu utvrđene tačne činjenice“, ističe Cvijetinović. On je takođe najavio da će udruženje Garda „Panteri“ uskoro započeti snimanje dokumentarnog filma „Odbrana Bijeljine“, kako bi se javnosti prezentovali stvarni događaji u Bijeljini.

Druga tačna Dnevnog reda na konferenciji bila je rad udruženja u 2023. godine koji je, kako kaže predsjednik, bio na jednom visokom nivou, te su kao udruženje spunili sve obaveze koje su dobili od Skupštine udruženja za plan rada za 2023. godinu.

„Mogu da kažem ponosno da sve događaje koje je obilježavala Garda Panteri posjećivalo više hiljada ljudi, da smo sve događaje obilježili onako kako dolikuje. Takođe, želim da kažem da smo izgradili spomenik u Brčkom za 23 poginula borca Garde Panteri u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata u Brčkom. Uloga garde Panteri u Brčkom je veoma važna, važna za istoriju, važna za Gardu, važna za ovaj kraj, važna za djecu poginulih boraca Garde. Mi smo u Brčkom branili srpski narod i po zaključku kriznog štaba SDS-a Republike Srpske da nije bilo Srpske nacionalne garde u maju 1992. godine ne bi ostao nijedan Srbin u Brčkom“, rekao je Cvijetinović.

Udruženje veterana garda „Panteri“  tokom 2023. godine se bavilo humanitarnim aktivnostima, pružajući podršku borcima, u svim segmentima života.

Takođe, tokom proteklih praznika, obezbjedili su 44 božićne pečenice i novčana sredstva za 164 osobe.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име