Juče se navršilo tri godine od konstituisanja novog saziva Skupštine grada Bijeljina i tim povodom, predsjednik Skupštine, Aleksandar Đurđević, održao je konferenciju za medije kako bi prezentovao rezultate rada u protekle tri godine.

Đurđević je istakao da je rad Skupštine apsolutno javan, transparentan, te da se svi materijali sedam dana prije sjednice nalaze na sajtu Gradske uprave, te su isti apsolutno dostupni svim sugrađanima.

Za protekle tri godine održano je 35 sjednica Skupštine grada, usvojeno je 1437 različitih akata, usvojene su 163 inicijative koje su upućene nadležnim institucijama, kao i 106 odborničkih pitanja koja su upućena nadležnim institucijama.

„619 tačaka Dnevnog reda je u ovom periodu usvojeno, a od 530 tačaka koje su upućene na prijedlog Gradonačelnika, usvojeno je 496 tačaka Dnevnog reda, dakle 93% tačaka koje je uputio Gradonačelnik u skupštinsku proceduru na kraju su i usvojene. Iz ovog podatka jasno se vidi i nedvosmisleno da ne stoji priča da je Skupština Grada u ovom mandatu bila kočnica ili opstruisala bilo šta što je od interesa za naš grad.  Nakon što se usvoje odluke, tu nadležnost Skupštine predstaje, kompletna izvršna vlast je u rukama Gradonačelnika koji rukovodi Gradskom upravom, oni izvršavaju te odluke, tako da Skupština jednostavno nakon toga nema nadležnost“, rekao je Đurđević.

Kada je riječ o konkretnim odlukama i prijedlozima koji su usvojeni u protekle tri godine, Đurđević je izdvojio sljedeće:

  • podrška za novorođenu djecu, koja je iznosila 100.000KM, sada iznosi 620.000KM

Skupština grada ovu stavku je dodatno uvećala za 220.000 KM, u prijedlogu budžeta je bilo 400.000, sada je 620.000 u 2024.godini.

  • subvencije za djecu u privatnim vrtićima sada iznose 30% po djetetu, u odnosu na cijenu koju roditelj plaća za privatni vrtić.
  • na početku mandata novog saziva Skupštine Grada Bijeljina budžet za podsticaje poljoprivredne proizvodnje iznosio 1,1 milion konvertibilnih maraka, a u budžetu za 2024. godinu predviđen za postoje poljoprivredne proizvodnje iznosi 2,6 miliona konvertibilnih maraka, koji je takođe povećavan amandmanima i na inicijativu odbornika u Skupštini grada.
  • kroz projekat ruralnog razvoja koji je realizovan od strane Agrarnog fonda uz podršku Vlade Republike Srpske i Skupštine grada u semberska sela je uloženo oko 3 miliona konvertibilnih maraka.
  • u prijedlogu budžeta za 2021. godinu za sport je bilo predviđeno milion konvertibilnih maraka za sportske klubove, dok je u budžetu za 2024.godinu iznos predviđen za klubove 1,6 miliona konvertibilnih maraka. Sva povećanja postignuta su amandmanima od strane Skupštine grada.
  • Budžet za udruženja od opšteg interesa, na početku mandata iznosio je 140.000KM, dok je u budžetu za 2024. godinu 240.000KM.

Đurđević je posebno istakao da je putem Javnih poziva Razvojne agencije Grada zaposleno 85 mladih ljudi do 35 godina kroz projekat samozapošljavanja mladih.

On je naglasio da je riješen i dugogodišnji problem stambenog zbrinjavanja stanovnika GTC naselja u mjesnoj zajednici Ledinci.

„Svi predloženi programi, strategije, drugi strateški dokumenti od značaja za naš grad su takođe usvajani, kao i svi budžeti grada Bijeljina. U ovu godinu takođe ulazimo sa usvojenim budžetom i pored svih političkih podijela i neslaganja. Grad Bijeljina ima apsolutno sve uslove za normalno funkcionisanje“, rekao je Đurđević.

S obzirom da je teško sažeti tri godine u nekoliko minuta, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina je zajedno sa kolegama iz stručne službe Skupštine grada pripremio brošuru za sve sugrađane kroz koju se, na osnovu konkretnih jasnih podataka, može steći uvid u rad Skupštine u prethodne tri godine.

„Iza nas je jedan poprilično težak mandat, možda u poslijeratnom periodu jedan od najtežih, iz prostog razloga što ne postoji nikakva saradnja između dva organa vlasti – lokalna samuprava, odnosno Gradonačelnik i Skupština grada. Ne postoji ni komunikacija, velike su tenzije, svađe, sukobi, ali ono što želim istaći i što ističem u svakoj prilici, a što se vidi iz ovih konkretnih podataka, dakle, to nije nikakva priča ni manipulacija, jednostavno, Skupština se i pored svega toga izdigla iznad svih tih političkih podijela, donosila je one odluke koji su u interesu našeg grada, naših sugrađana, bez obzira na to ko je predlagač, što potvrđuje i podatak da je 93% tačaka Dnevnog reda, koje je predložio Gradonačelnik, usvojeno u skupštinskim klupama“, kaže Đurđević.

On je takođe istakao da se nakon provedenog referenduma predstavnici Gradske uprave ne pojavljuju na sjednicama Skupštine Grada, iako po Poslovniku imaju obavezu da se pojave i da obrazlože tačke koje predlažu.

„Oni se jednostavno ne pojavljuju. Mislim da to nije odgovorno ponašanje i da vodi u neku dalju eskalaciju političkih sukoba koje postoje u našem gradu i da od toga štetu mogu trpiti samo naši sugrađani, ali ponovo ističem da je Skupština grada i pored nedolaska ovlaštenih predlagača u prethodnoj godini zauzela stav da sve ono što je od opšteg interesa za naš grad, gdje može nastupiti bilo kakva štetna posledica za bilo koga u našem gradu, da te tačke razmatra i na kraju i usvoji, da niko ne treba da zbog političkih podjela i sukoba u ovom gradu trpi bilo kakvu štetu, mislim da je to ispravan stav“, rekao je Đurđević te izrazio nadu da će se tako nastaviti i u narednom periodu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име