U Bijeljini uručena priznanja „Zaslužna žena Grada Bijeljina“ (foto)

Datum:

Share post:

Povodom 8. marta, Gradska uprava Grada Bijeljina tradicionalno je organizovala dodjelu priznanja „Zaslužna žena“. 

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. vijeka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova, a prvi put Dan žena je obilježen 1909. godine. Već sljedeće godine, na prvoj Međunarodnoj konferenciji žena usvojen je prijedlog o ustanovljenju međunarodnog Dana žena, sa strategijom promovisanja istih prava, uključujući i pravo ženskog glasanja na izborima.

Priznanje „Zaslužna žena“ za 2022. godinu dobile su Tanja Lazić, Mara Radovanović, Ramiza Bogaljević, Đuja Pejić i Slavica Antić.

„Najprije dugujem zahvalnost Fondaciji „Lara“ za nominaciju, a onda i lokalnoj zajednici koja je nominaciju prihvatila i dodijelila mi ovo važno priznanje. Na taj način javno je verifikovala i moj dugogodišnji rad i kao muzealca i neki društveni doprinos koji sam tim društvenim radom učinila. Čast je pritom veća s obzirom na činjenicu da se ovo priznanje daje povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena koji je ustanovljen u spomen na borbu žena za njihova ekonomska, politička i društvena prava. Ovo nije priznanje samo meni kao muzealcu, već i mojoj ustanovi, Muzeju Semberije i to je možda znak da je rad naše ustanove poslije duže vremena, gotovo 30 godina, prepoznat od strane lokalne zajednice kao važan i bitan, jer sa malo tuge moram da naglasim da u posljednjih 30 godina ni Muzej Semberije, nijedan zaposleni u ovoj ustanovi nije dobio bilo kakvo opštinsko ili gradsko priznanje. Ja sam zahvalna svim kolegama i koleginicama koji su prošli kroz ovu ustanovu od osnivanja do danas, na njihovom radu, jer bez svega toga ni moj rad ne bi bio tako uspješan i taj moj neki razvoj“, rekla je za portal Dešavanja u Bijeljini Tanja Lazić, kustos Muzeja Semberije.

Tanja Lazić, kustos Muzeja Semberije, dobitnik priznanja „Zaslužna žena“

Još jednom vas podsjećamo da Osmi mart nije samo praznik, nego i podsjećanje da treba da gradimo svijet ravnopravnih žena i muškaraca, u kojem svako, bez obzira na pol, ima mogućnost da se ostvari lično i profesionalno.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MARKOVIĆ, PDP: Plaćanjem doprinosa sankcionisanim licima doći će u problem i fondovi u Republici Srpskoj (video)

Slaviša Marković, poslanik PDP iz Bijeljine u NS RS uzeo je aktivno učešće na Trinaestoj posebnoj sjednici NS...

U Domu zdravlja Bijeljina održano predavanje o HPV vakcini (foto)

U susret Svjetskoj nedelji imunizacije u Domu zdravlja Bijeljina održano je predavanje o HPV vakcini. Naime, 18. aprila 2024....

HAG: Šešelju i saradnicima sude srpski sudovi

Hag doneo novu odluku o Šešelju MEHANIZAM u Hagu odlučio je da dozvoli da predsedniku SRS Vojislavu Šešelju i...

Razvojna agencija Bijeljina organizovala prvu konferenciju omladinskog preduzetništva „Preduzetni-ka razvoju Grada“ (foto, video)

Razvojna agencija Bijeljina organizovala je danas prvu konferenciju omladinskog preduzetništva "Preduzetni-ka razvoju Grada" "Da Razvojna agencija Grada daje na...