U Bijeljini obilježen Dan Roma

Datum:

Share post:

Predstavljanjem romske kulture s ciljem podizanja svijesti o problemima sa kojima se ova populacija suočava, Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ obilježilo je danas u Bijeljini Međunarodni dan Roma.

Program je počeo defileom Roma kroz centar grada, nakon čega je na platou ispred Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ intornirana himna i podignuta romska zastava. 

– Čestitam Romima njihov dan, a Grad Bijeljina će nastaviti da vodi računa o svim svojim sugrađanima kao i do sada, bez obzira na vjeru i naciju, ili neku drugu vrstu pripadnosti. Kada je riječ o Romima Gradska uprava nastoji da ih podstakne na obrazovanje, jer želimo da kao obrazovani građani postanu ravnopravni članovi društva i kao dio tih nastojanja plaćamo osnovcima romske nacionalnosti užinu u školama. Takođe, sa međunarodnim institucijama radimo projekte stambenog zbrinjavanja, da bismo najugroženijim romskim porodicama obezbijedili krov nad glavom, ali i projekte koji im pomažu da ekonomski osnaže i omoguće sebi zaradu – naveo je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić,  dodajući da je„Otaharin“ od velike koristi Gradskoj upravi i da je ovo Udruženje zapravo spona između građana i uprave.

Predsjednik Udruženja „Otaharin“ Dragan Joković je podsjetio da će ove godine biti izgrađena zgrada sa šest stanova za socijalno ugrožene romske porodice.

TESTNA REKLAMA

– Pomažemo im i u zapošljavanju, pa smo zaposlili četiri majke Romkinje u socijalnom preduzeću koje vodi Udruženje, a takav vid ekonomskog osnaživanja je najbolji način da se pomogne Romima – pojasnio je Joković, ističući da cijelo društvo mora zajedno da radi na rušenju predrasuda o Romima, jer rana udaja i prosjačenje nisu tradicija ove nacionalne manjine kao što se često može čuti.

Predsjednik Udruženja žena Romkinja Sabira Hašimović podsjetila je da mjesec dana aktivizma Roma počinje 8. marta i traje do 8. aprila.

– Naše Udruženje ima pedesetak korisnica kojima pomažemo u skladu sa mogućnostima. Pomažemo im tako što ih zapošljavamo u socijalno preduzeće, pri upisu djece u školu, ali i u drugim administrativnim poslovima kada im je neophodna pomoć – istakla je Hašimovićeva.

Izvor: Gradska uprava

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

STANIŠIĆ, PDP: Srcem i dušom, a i sa iskrenom radošću, nastavljam da se borim za bolje sutra

Fejsbuk status Miloša Stanišića, kandidata za Parlamentarnu skupštinu BiH ispred PDP za Izbornu jedinicu 3, prenosimo u cjelosti: "Dragi...

DANAS JE SVETI PANTELEJMON

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu. Sveti Pantelejmon rodom je iz Nikomidije (današnji grad Izmitu...

Samsung značajno smanjuje proizvodnju telefona?

Finansijski stručnjaci širom sveta predviđaju globalnu recesiju, a tržište pametnih telefona počelo je već da se priprema za...

AGRO SAVJET: Krompir dosegao rekordne cijene

Visoke temperature i suša su umanjile prinos krompira, a cijena je blizu maksimalnog iznosa, dok su uljana repica...