Twitter na meti kritika zbog oznake „mediji koje finansira vlada“

Datum:

Share post:

Mediji i analitičari osudili su odluku Tvitera da označi Bi-Bi-Si, Glas Amerike i NPR kao „medije koje finansira vlada“, rekavši da je primena te politike nedosledna i rizikuje da umanji poverenje u nezavisne medije.

Twitter je prvo dodao oznaku „Mediji koji su povezani sa državom“ na glavni nalog Nacionalnog javnog radija 4. aprila prije nego što je to u subotu promijenio u „Mediji koje finansira vlada“. Dodao je istu formulaciju glavnim nalozima za Glas Amerike (VoA) i Britansku radiodifuznu korporaciju (BBC).

Oznaka koja povezuje sa državom se češće koristi za označavanje propagandnih medija koje kontroliše država u zemljama poput Kine i Rusije.

Kada je „NPR“ prvi put dobio oznaku koji ga povezuje sa državom, njegov izvršni direktor Džon Lensing je to odbacio, rekavši:

„NPR se zalaže za slobodu govora i pozivanje moćnih na odgovornost. Neprihvatljivo je da nas Twitter ovako etiketira. Snažna, dinamična slobodna štampa je od suštinskog značaja za zdravlje naše demokratije“.

Zagovornici slobode medija takođe su izrazili zabrinutost.

„Zbrka između medija koji služe opštem interesu i propagandnih medija je opasna, i još jedan je dokaz da platforme društvenih mreža nisu kompetentne da identifikuju šta jeste, a šta nije novinarstvo“, kaže u saopštenju Vinsent Bertije, šef tehnološkog odsjeka u organizaciji „Reporteri bez granica“.

Manje od jedan odsto godišnjeg operativnog budžeta „NPR-a“ dolazi od grantova Korporacije za javnu radiodifuziju i federalnih entiteta, navodi se na veb stranici kuće.

„NPR“ je objavio razmenu imejlova između vlasnika Twittera Ilona Maska i jednog od njegovih reportera.

U toj razmjeni, Mask je priznao da mu nije bio jasan odnos „NPR-a“ sa vladom kada je njegova platforma dodala oznaku koja „NPR“ povezuje sa državom.

Kada mu je novinar rekao da „NPR“ prima samo oko jedan odsto svog godišnjeg prihoda od federalne vlade, Mask je citiran da je rekao:

„Pa, onda bi trebalo da popravimo oznaku“.

Odjeljenje za odnose sa javnošću „Glasa Amerike“ u ponedeljak je takođe odbacilo odluku Twittera, rekavši da etiketa ostavlja utisak da „VOA“ nije nezavisna kuća.

Twitter nije odgovorio na zahtjev „Glasa Amerike“ za komentar.

„Glas Amerike“ finansira američka vlada preko Američke agencije za globalne medije (USAGM), ali je nezavisnost njene uređivačke politike zaštićena propisima i zaštitnim zidom („fajervolom“).

Bridžit Serčak, direktorka za odnose sa javnošću „Glasa Amerike“, rekla je da „oznaka ‘finansira vlada’ potencijalno obmanjuje i može se tumačiti i kao ‘kontrolisana od strane vlade’ – što Glas Amerike sigurno nije“.

„Naš uređivački fajervol, sadržan u zakonu, zabranjuje bilo kakvo mješanje vladinih zvaničnika na bilo kom nivou u izvještavanje vijesti i proces donošenja uređivačkih odluka“, navela je Serčak u imejlu. „Glas Amerike će nastaviti da naglašava ovu razliku u našim razgovorima sa Twitterom, jer ova nova oznaka na našoj mreži izaziva neopravdanu i neosnovanu zabrinutost u vezi sa tačnošću i objektivnošću našeg izvještavanja o vijestima“.

Britanski „BBC“ se prvenstveno finansira iz godišnje naknade za televizijsku licencu koju utvrđuje vlada i plaćaju građani.

„BBC“ je saopštio da se protivi novoj etiketi i da je u kontaktu sa Twitterom da bi je promijenio.

„BBC jeste, i uvijek je bio, nezavisan. Finansira nas britanska javnost preko naknade za licencu“, navodi se u izvještaju.

Čini se da drugim nezavisnim medijima koji takođe dobijaju sredstva od vlada do sada nisu prirodate etikete na njihovim Twitter nalozima.

„Primjena politike je veoma nedosljedna, što se razlikuje od politike koja je nedosljedna“, rekla je Kejti Harbat, izvršna direktorka kompanije za tehnološku politiku „Anchor Change“ i bivša direktorka javne politike na Fejsbuku.

„Čini se kao da se bave time kao da su se bavili svim ostalim stvarima otkako se Mask pridružio, što je veoma podsticajno u ovom trenutku, bez ikakvih dubokih promišljanja i principa iza toga“, dodala je Harbat.

U svojim smjernicama za platformu, Twitter definiše vladu i državne medije „kao medije u kojima država vrši kontrolu nad uređivačkim sadržajem putem finansijskih sredstava, direktnih ili indirektnih političkih pritisaka i/ili kontrole nad proizvodnjom i distribucijom“.

Propagandne kuće kao što su kineska „Šinhua“ i ruski „TASS“ označene su kao državni mediji.

Prema Harbat, kompanije često provode godine razvijajući politike o tome kako najbolje označiti različite novinske kuće, a dio problema je što kratke oznake često nisu dovoljno detaljne da objasne tako nijansirano pitanje.

„Postaje zaista nezgodno čim počnete da grebete površinu. Kako definišete medije koje sponzoriše država? Da li to radite njihovim finansiranjem? Kako gledate na uređivačku kontrolu?“ Ona je rekla. „Sve te različite stvari… počinje da postaje stvarno komplikovano“.

Twitter je posljednjih mjeseci kritikovan zbog još jedne medijske politike kada je suspendovao naloge nekoliko novinara koji su pratili uklanjani nalog koji prati Maskov privatni avion.

Pogođeni novinari, uključujući glavnog nacionalnog dopisnika „Glasa Amerike“ Stiva Hermana, nisu bili u mogućnosti da postavljaju sadržaj na svoj nalog ili pristupe direktnim porukama osim ako nisu pristali da izbrišu postove o nalogu „@Elojet“, prenosi „VOA“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Nagetsi 3:0 Lejkersi: Novi rekord Nikole Jokića

Košarkaši Denver Nagetsa pobijedili su Los Anđeles Lejkerse 112:105, te tako sada vode 3-0 u prvoj rundi plej-ofa...

Najnoviji podaci: U 2023. porastao broj zaposlenih žena, pogledajte o kojoj cifri je riječ

Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je danas da je položaj žena na tržištu rada u prošloj godini...

Bibliotekarke bijeljinske Biblioteke predstavile se stručnim temama na Stručnom skupu Društva bibliotekara RS

Drugog dana Stručnog skupa Društva bibliotekara Republike Srpske, sa stručnim temama u trećoj sesiji pod nazivom “Specijalne biblioteke...

Opština Ugljevik sa udruženjima se predstavila na 13. međunarodnom sajmu „Bijeljina-Turist 2024“

Sajam traje dva dana od 25. do 26. aprila u hotelu „Drina“ u Bijeljini. Okupio je preko 88 izlagača...