AGRO SAVJET: Mravi u vašem voćnjaku: Kako spriječiti indirektnu štetu na plodovima

Datum:

Share post:

Mravi su vrsta insekata koja se često nalazi u voćnjacima. Iako ne uzrokuju direktnu štetu na plodovima voćaka, oni mogu biti indirektno štetni jer mogu privući druge štetpčine kao što su lisne vaši, koji se hrane sokom iz biljaka i ostavljaju ljepljivu materiju (mednu rosu) koja ometa fotosintezu i može uzrokovati razvoj gljivica. Osim toga, mravi mogu graditi svoja gnijezda u tlu ili korijenju voćaka, što može uticati na kvalitet tla i uzrokovati štetu na korijenju voćaka.

Postoji nekoliko vrsta mrava koje se mogu pojaviti u voćnjacima, uključujući crne mrave, šumarske mrave i žute mrave. Crni mravi su najčešći i obično se nalaze u voćnjacima s usjevima poput jabuka, krušaka i trešanja. Šumarski mravi su također česti i obično se nalaze u šumskim područjima koja se nalaze blizu voćnjaka. Žuti mravi se često nalaze u voćnjacima koji se nalaze u područjima s sušnim uslovima.

Kontrola mrava u voćnjaku može biti izazovna, ali postoje neke preventivne mjere koje mogu smanjiti njihovu prisutnost. Prvo, važno je održavati čistoću voćnjaka kako bi se smanjio privlačan miris i ukus koji bi mogao privući mrave. Takođe je važno ukloniti ostatke hrane, kao što su propali plodovi voća, koji bi mogli privući mrave. Također možete koristiti prirodna sredstva za kontrolu mrava, poput esencijalnih ulja, vruće vode ili otopine sapuna i vode.

Ako je prisutnost mrava u vašem voćnjaku znatna, možda će biti potrebno primijeniti hemikalije za kontrolu njihove populacije. Međutim, prije primjene bilo kakvih hemikalija, važno je provjeriti da li su te hemikalije sigurne za okoliš i za druge insekte i životinje koji žive u voćnjaku. Također je važno pridržavati se uputa o sigurnom rukovanju i primjeni hemikalija kako bi se izbjegle negativne posljedice za okoliš i ljudsko zdravlje.

Ukratko, mravi se obično ne smatraju direktno štetnim za plodove voćaka, ali mogu biti indirektno štetni jer mogu privući druge štetnike i graditi svoja gnijezda u tlu ili korijenju voćaka.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

UGROŽENI LOKALNI BUDŽETI U SRPSKOJ: Za prva četiri meseca doznačeno im čak 17 miliona KM manje prihoda od PDV

OPŠTINAMA i gradovima u Srpskoj, u prva četiri meseca ove godine doznačeno je 17 miliona KM manje prihoda...

Iskustva pacijenta iz Istočnog Sarajeva u bijeljinskoj Bolnici – „Srećan sam kad vidim kakve ljekare i osoblje imamo“

Fejsbuk status bijeljinske Bolnice "Sveti Vračevi" prenosimo u cjelosti: "Pacijent iz Istočnog Sarajeva, Tihomir Jokić, javio se u našu...

LJUBIŠA STEVANOVIĆ: Sama manipulacija je apsolutno bezbjedna, ukoliko je sprovodi stručan i medicinski školovan kiropraktičar (foto)

Master kiropraktike Bijeljinac Ljubiša Stevanović svojim sugrađanima pruža usluge masaže, kiropraktike i medicinske hidžame. Za portal Dešavanja u Bijeljini...