SVJETSKI DANA MULTIPLE SKLEROZE u Bijeljini – Želimo da budemo ljudi, a ne teret

Datum:

Share post:

Udruženje oboljelih koje pokriva osam opština Semberije, Majevice i Posavine, danas je u Bijeljini organizovalo skup povodom 27. maja – Svjetskog dana multiple skleroze.

„Na nivou regije imamo 85 prijavljenih oboljelih od multipleskleroze, a oboljelih koji nisu prijavljeni, ima mnogo više. Multiple skleroza nastaje kod ljudi između 26 i 49 godine, ali ima izuzetaka, pa nam se tako u Bijeljini pojavio nam se jedan slučaj oboljelog dječaka od 12 godina. Oboljeli od multiple skleroze oboljevaju relativno mladi. I ako rade, imaju malo radnog staža, tako da su im i penzije male. Potrebno je riješiti pitanje penzije i invalidnosti“, rekao je predsjednik ovog Udruženja Milorad Čordić.

 
Uroš Jovičić iz Ugljevika sa ovom bolešću se bori od 1999. godine. Jedan je od malobrojnih koji je zaposlen u Rudniku i termoelektrani Ugljevik, pa mu to olakšava svakodnevnu borbu s bolešću.

„Potrebno je navići se živjeti sa multiple sklerozom i shvatiti da ono što ne možete, ne možete i ne smijete se nervirati zbog toga. Najteže mi pada kada vidim da mladi obole, a u Bijeljini se povećava broj mladih oboljelih od multiple skleroze. Prošle godine smo imali četvoro mladih novooboljelih. Zato ovo naše udruženje i radi. Posao za oboljele od multiple skleroze znači mnogo, s kod nas još uvijek ne postoji ta društvena odgovornost, niti normalnost da invalidi rade. Jedan zaposlen invalid mnogo znači. Ja obično kažem, mi želimo da budemo ljudi, a ne teret“, rekao je Jovičić.

Doktor Miodrag Femić istakao je da još uvijek ne postoji zvanična adekvatna terapija za ovu bolest.

„Ovo je bolest sa hiljadu lica koju je teško prepoznati. Mnogi žive sa simptomima te bolesti, a da to i ne znaju. S druge strane, još uvijek se ne zna tačan uzročnik bolesti i zbog toga se dosta luta u dijagnostici, u otkrivanju uzročnika i i dalje će se lutati po pitanju adekvatne terapije. Bitno je to što znamo da do ove bolesti u najvećem broju slučajeva dovodi genetski faktor, s druge strane, problem je što sam organizam djeluje protiv sebe, odnosno, razbija mijelinski omotač na nervu i čim ga razbija bez mogućnosti trenutnog povratka u normalno stanje, dolazimo u fazu bolesti, gdje mogu biti tri tipa. To su benigni tip koji ide sa malim remisijama, onda drugi tip koji ide uzlaznim tokom bez remisija i treći tip sa relapsima. Bitno je napomenuti da ova bolest direktno vodi u invaliditet“, objasnio je Femić i dodao da borba protiv ove bolesti nije samo borba oboljelih, već i svih onih koji sa njima žive, društva u kom se nalaze, ljekara i zdravstvenog sistema koji je uključen u sve to.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Danas je Velika srijeda, osuda Isusa Hrista na smrt raspećem

Sve pravoslavne crkve danas obilježavaju Veliku srijedu koja jedan od najznačajnijih dana u Nedelji stradanja pred Vaskrs, kada...

VUČIĆ: Glasanje o rezoluciji o Srebrenici između 13. i 17. maja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da očekuje da će glasanje u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o...

VUČIĆ: I Dodik je pod sankcijama, evo ga pored mene, družimo se

Predsjednik Aleksandar Vučić na pitanje o ulasku u Vladu Srbije Nenada Popovića i Aleksandra Vulina koji su pod...

Sindikalno okupljanje i poruke iz Banjaluke: Glavna tema minimalna plata i prava radnika

U parku "Mladen Stojanović" danas su se okupili predstavnici Saveza sindikata i 15 granskih sindikata povodom 1. maja. Novi...