SVE SPREMNO ZA OPOZIV: Sredstva obezbijeđena u Budžetu Grada Bijeljina za 2023. (video)

Datum:

Share post:

Pažnju odbornika izazvalo je povećanje od 150.000 KM koje je planirano za rad Gradske izbrone komisije u 2023. godini, što će biti iskorišteno u slučaju eventualnog opoziva i raspisivanja referenduma za neizglasavanje povjerenja aktuelnom gradonačelniku Ljubiši Petroviću.

„Skupštini Grada Bijeljina nije povećana nijedna marka. Povećanja u iznosu od 150.000 KM odnosi se isključivo na GIK. To su sredstva koja su potrebna za eventualni opoziv, odnosno referendum koji se treba održati. Ako obezbijedimo sredstva za referendum, mislim da je bespredmetno pričati da nismo sigurni u to“, rekao je predsjednik Skupštine Aleksandar Đurđević.

Ljubiša Petrović, Gradonačelnik Grada Bijeljina, na današnjoj konferenciji za medije nakon završene 18. sjednice Skupštine Grada Bijeljina, javno je pozvao odbornike Skupštinske većine da započnu sa inicijativnom za opoziv Gradonačelnika. 

„Što se tiče opoziva, 16. novembra 2020. godine, čim je osvanuo 16. novembar, odmah su krenule priče o opozivu. Evo, na kraju 2022. godine, ja ih pozivam, ja ih izazivam, sve odbornike skupštinske većine da se ne igraju više sa papirima, sa medijima, nego da krenu u obračun. Najviše mi je žao onih 150.000KM narodnog novca koji su danas ovde preusmjerili ka Skupštini grada u namjeri da se obračunavaju sa Gradonačelnikom. Odgovorno poručujem, izazivam, neka se drznu to da urade i osjetiće duh naroda, jer narod uvijek je odlučivao i odlučivaće“, rekao je Petrović, govoreći o opozivu. 

TESTNA REKLAMA

Što se tiče opoziva, Cvijetin Lukić, odbornik DNS u Skupštini Grad Bijeljina kaže da je DNS donio odluku da će podržati prijedlog da se krene u opoziv Gradonačelnika.

„Mi nismo imali sastanke sa Koalicijom „Dogovor za Bijeljinu“, to je naša lična odluka, a razlog je nemogućnost funkcionisanja, s obzirom da je skupštinska većina na jednoj strani, a Gradonačelnik na drugoj. Takvim stavovima, realizacija mnogih projekata nije moguća, što sigurno nije dobro za Grad Bijeljinu. Ako se to nastavi i u narednoj godini ili naredne dvije godine, svakako neće biti dobro iz razloga što su projekti već zaustavljeni i neće biti u mogućnosti da se urade ni planirani, a ni novi. DNS je stava da mora postojati korelacija između gradske vlasti i vlasti na nivou RS i to je nešto što je najbolje za naš grad. Zato ćemo DNS i ja lično kao odbornik podržati opoziv gradonačelnika“, zaključio je Lukić.

Odbornici SDS i PDP bili su uzdržani kada je u pitanju Prijedlog odluke o budžetu, zbog uloženih amandmana Koalicije „Dogovor za Bijeljinu“. Međutim, odbornik Kluba odbornika SDS Anka Todorović, kaže da joj je dragocjena informacija o povećanju stavke Skupštine nauštrb stavke Kabineta Gradonačelnika zbog referenduma, jer je sigurno ne bi smanjivali da su sigurni da će opozvati Gradonačelnika.

„U vezi sa usvajanjem budžeta za 2023. godinu, želim da kažem da odbornici SDS i PDP nisu glasali za budžet zbog amandmana koji su nam jutros dostavljeni. Amandmane su podnijeli odbornici Koalicije „Dogovor za Bijeljinu“ i mi se ne slažemo sa takvim amandmanima. Nismo imali mnogo vremena da analiziramo, ali na prvi pogled se vidi da je bilo najvažnije smanjiti stavku sa Kabineta Gradonačelnika i da je uglavnom to i učinjeno. Preko 160.000 KM je smanjeno na toj poziciji i povećano na stavci Skupština Grada Bijeljina. Obrazloženje predsjednika Skupštine je bilo da se to ne odnosi na Skupštinu grada kao institut, već na eventualni referendum koji će se ticati opoziva Gradonačelnika. Tu informaciju sam ja prokomentarisala kao dragocjenu, jer mislim da, ako su sigurni da će ga opozvati, onda mu ne bi smanjivali budžet“, objasnila je Todorović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Đokovićeve sljedeće mete i brojke koje bi ga učinile besmrtnim

Novak Đoković je najbolji igrač svih vremena i ta rečenica već sada može da se izgovori bez ikakve...

BIJELJINA: KMF Radnik MD Shop srušio lidera

U susretu dvije prvoplasirane ekipe U-19 Premijer lige BiH, grupa Sjever, u Velikoj Brijesnici domaća ekipa FK Doboj...

SANKCIJE SRPSKOJ: Šmit najavio reakciju na Dodikov potez

Stižu sankcije Srpskoj: Šmit najavio reakciju na Dodikov potez Kristijan Šmit, kojeg Republike Srpska ne priznaje za visokog predstavnika...

BIJELJINSKOJ BOLNICI „SVETI VRAČEVI“ PRIZNANJE OPŠTINE PELAGIĆEVO (foto)

Na svečanoj akademiji povodom 30 godina od osnivanja opštine Pelagićevo, JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina dobitnik je priznanja...