PETROVIĆ: Članovi Koalicije „Dogovor za Bijeljinu“ su političke i urbanističke “ŠTETOČINE“ (video)

Datum:

Share post:

Ljubiša Petrović, Gradonačelnik Grada Bijeljina, nakon završene 18. sjednice Skupštine Grada, istakao je da je danas usvojen strateški dokument, Prijedlog odluke o budžetu Grada za sljedeću godinu. Kako je rekao, dostavljeni amandmani su na najperfidniji mogući način oslikali današnju sjednicu.

Jedina korektna diskusija, koja je došla od strane odbornika skupštinske većine, jeste od Mladena Petrovića, kaže Gradonačelnik, a diskusija se odnosila na izradu regulacionih planova.

„Opet smo imali niz neutemeljenih, neargumentovanih, bolesnih diskusija, na koje smo navikli u prethodnom periodu. Odbornike Koalicije protiv Bijeljine ne zanimaju bolesni ljudi, ne zanimaju ih bolesna djeca, tako da su u amandamnu oduzeli novčana sredstva koja se odnose na tekuće pomoći za bolesnu djecu i za  bolesne naše sugradjane. Odbornike Koalicije Dogovora protiv Bijeljine, ne interesuju subvencije preduzetnicima i drugim privrednim subjektima za nabavku osnovnih sredstava, pa su oduzeli novčana sredstva. Odbornike skupštinske većine ne interesuje subvencije preduzetnicima i drugim subjektima za zapošljavanje, ne interesuju ih ni subvencije koje se odnose na lakše funkcionisanje Gradske toplane, ne interesujuju ih troškovi dezinsekcije, za njih je prihvatljivo da nas komarci u toku ljeta ubadaju i zato su oduzeli sredstva sa ove budžetske pozicije. Ne interesuju ih ni troškovi deratizacije, dakle, glodari mogu da se nesmetano razmnožavaju kada je u pitanju mišljenje odbornika. Ne interesuje ih ni funkcionisanje higijeničarske službe, za njih je prihvatljivo da psi lutalice ugrizaju sugrađane, ne interesuje ih ni postavljanje vertikalne i horizontalne signalizacije, ne treba da se postavljaju novi saobraćajni znakovi, ne trebaju ni da se održavaju. Odbornike Koaliciji Dogovor protiv Bijeljine ne interesuje ni pošljunčavanje  lokalnih makadamskih puteva, ni gradskih, pa su i odatle oduzeli novčana sredstva“, rekao je Petrović, te naveo još niz stavki sa kojih su oduzeta budžetska sredstva.

Kako je istakao, skupštinsku većinu ne zanima ni održavanje fasada, a odgovara im da gradski parkovi budu zapušteni,

„Takođe, ne interesuje ih ni održavanje javnih zelenih površina, pa su i odatle oduzeli budžetska sredstva, ne interesuje ih ni rad zimske službe, kao ni izgradnja komunalne infrastrukture. Njih ne interesuje asfaltiranje lokalnih i nekategorisanih puteva. Imam jednu važnu informaciju za stanovnike mjesne zajednice Banjica. Imali smo predizbornu manipulaciju 2020.godine kada je prikazana vrijednost radova na tom lokalitetu izgradnje vodovodnog  sistema u iznosu od 55.000KM, a istražnim radnjama uvidjeli smo da radovi iznose oko 5.000KM, jer je neko smotao novac u svoj džep. U budžetu za narednu godinu predivdjeli smo 200.000 konvertibilnih maraka, jer je normalno da u 21. vijeku mještani Banjice dobiju vodu, kao jedno od osnovnih ljudskih prava, ali to za odbornike skupštine većine nije normalno, pa su oduzeli budžetska sredstva i na taj način poslali jasnu poruku da ljudi u 21. vijeku ne treba da imaju vodu“, rekao je Petrović.

Kada je riječ  o Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu, Petrović ističe da odbornicima skupštinske većine ne odgovara ni pomaganje neprofitnih organizacija.

„Odbornici skupštinske većine smanjili su budžetska sredstva za Gradsku boračku organizaciju.Takođe, doživjeli smo i umanjenje sredstva za finansiranje fizičke kulture, za intervencije u oblasti obrazovanja i sporta,  kao i za učešće u sanaciji vjerskih objekta“, rekao je Petrović, te dodao da je skupštinska većina amandmanom, u sklopu Odluke o izvršenju budžeta, zabranili realokacija budžetskih sredstava Gradskoj upravi.

Iako je skupštinska većina zabranila, kako kaže Petrović, realokaciju sredstava, on je istakao da će nastaviti da vrši istu, a odluku skupštinske većine poslati na ocjenu zakonitosti i ustavnosti prema Ustavnom sudu Republike Srpske.

Petrović je naveo da se u Skupštini Grada Bijeljina, pored, kako kaže, političkih štetočina, nalaze i urbanističke štetočine.

„Bačeno je 250.000KM narodnog novca. Usvojen je samo regulacioni plan Galac, a regulacioni planovi Dašnica, Gvozdevići, Filip Višnjić su oboreni. Rad naše direkcije za izgradnju i razvoj Grada Bijeljina, tim inženjera i mišljenje Savjeta za izradu regulacionih planova su pogužvani. Sada kada Savjet za izradu regularnih planova daje pozitivno mišljenje, Direkcija je uradila svoj dio posla, Odeljenje za prostorno uređenje i urbanizam Grada uradilo je svoj dio posla, a neko je sav taj rad danas zgužvao, bacio pod noge i bacili smo oko 200.000 konvertibilnih maraka. Zato ćemo u narednom periodu razmotriti odluku o stavljanju van snage urbanističkog plana Grada Bijeljina, pa ćemo u skladu sa Pravilnicima o gradnji se dalje ponašati i koristiti sve ono što Grad ima pod svojom nadležnošću. Odbornici u skupštinskoj većini su urbanističke štetočine, zato što ne dozvoljavaju da se grad normalnije urbanistički razvija i da na taj način da svima bude lakše, estetski prihvatljivo a ujedno i da imamo drugačije zelene površine, saobraćajnice i ljepši i funkcionalniji grad“, rekao je Petrović govoreći o regulacionim planovima koji nisu usvojeni na današnjoj sjednici.

Petrović je najavio da se naredne godine planira izgradnja vrtića, proširenje kapaciteta, kao i povećane subvencije za boravak djece u privatnim vrtićima.

Za kraj, Petrović je poručio da će se i dalje odlučno boriti protiv kriminala i korupcije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

“MANDAT PRIPADA STRANCI“: Prijedlog izbornog zakona Srpske protiv preletača

Prelazak narodnih poslanika ili odbornika iz jedne u drugu političku partiju tokom trajanja njihovog mandata (preletači) više neće...

ZEMLJOTRESI ŠIROM TURSKE Zabilježeno više od 20 potresa, najjači u Tokatu od 4,7 stepeni po Rihteru

Tursku je danas pogodilo više od 20 zemljotresa, a najjači su bili jačine 4,7 i 4,1 stepeni po...

Objavljen Javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije

Na sajtu Poreske uprave, objavljen je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje...

Predstavnici Privredne komore RS, član BFC evaluacionog tima i Područne privredne komore Bijeljina na sastanku sa predstavnicima Gradske uprave

U Gradskoj upravi Grada Bijeljina održan je sastanak predstavnika Privredne komore Republike Srpske i člana BFC evaluacionog tima...