STEVANOVIĆ: Oslobađanje SMOLUĆE – pobjeda kojom je spaseno 7.000 Srba

Datum:

Share post:

U Bijeljini će sutra biti obilježeno 27. godina od oslobođenja 7.000 Srba sa područja Smoluće, Tinje i Potpeći iz višemjesečnog neprijateljskog obruča muslimanskih paravojnih formacija.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović rekao je novinarima da je ovaj proboj, osim akcije "Koridor", jedna od najblistavijih i najhumanijih bitaka Vojske Republike Srpske /VRS/.

Prema njegovim riječima, 74 dana su trajali napadi na Srbe kojima je ponestajalo municije, pa je VRS morala donijeti odluku da napravi proboj obruča.

"U ovom proboju ispoljen je izuzetan moral i požrtvovanje svih jedinica VRS, a nosioci napada bili su Specijalna brigada `Garda Panteri`", rekao je Stevanović.

TESTNA REKLAMA

On kaže da je u okruženju poginuo 51 borac i 30 civila. "Za spas ovih ljudi u borbama i proboju poginulo je 25 boraca VRS", rekao je Stevanović.

Stevanović je dodao da je ova akcija VRS briljantno izvedena i da su mještani Tinje, Potpeći i Smoluće izvučeni na slobodnu teritoriju.

On je napomenuo da je, nakon izlaska iz okruženja, sposobno muško stanovništvo nastavilo da se bori u jedinicama VRS, te je 78 boraca iz ovih mjesta dalo život u kasnijim borbama.

Ljubiša Lazić, koji je kao pripadnik "Garde Panteri" učestvovao u proboju i oslobađanju mještana ova tri područja, rekao je da je Glavni štab VRS donio odluku da se jedinice Istočnobosanskog korpusa uključe u ovu akciju.

"Naša jedinica, zajedno sa ostalim i policijom, dobila je zadatak da se Smoluća deblokira po svaku cijenu. Borbe su bile žestoke, trajale su dva dana, a iz naše `Garde Panteri` imali smo četvoricu poginulih i 16 ranjenih", kaže Lazić.

On je naveo da je u akciji "Smoluća" poginulo 25 i ranjeno 150 boraca VRS, dok je pod opsadom poginuo 51 borac i ranjeno 136. Neprijatelj je tokom opsade ubio 30 civila, a na desetine ih je ranjeno.

"Neprijatelj je poražen vojnički, politički i civilizacijski, a srpsko stanovništvo evakuisano je na slobodnu teritoriju i najveći broj Smolućana potom se uključio u jedinice VRS i dao nemjerljiv doprinos slobodi Republike Srpske", rekao je Lazić.

Oslobađenje više od 7.000 stanovnika Smoluće, Potpeći i Tinje, koji su 1992. godine četiri mjeseca bili u okruženju neprijateljskih muslimanskih paravojnih formacija, u Boračkoj organizaciji smatraju jednom od najhumanijih i najorganizovanijih bitaka VRS.

Na bijeljinskom groblju u Pučilama sutra će u 12.00 časova biti služen parastos ispred spomenika poginulim borcima i civilnim žrtvama rata Tinje, Smoluće i Potpeći.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Sve više se traži montažni krov nad glavom

Poskupljenje građevinskog materijala u BiH, ali i hronični nedostatak radne snage odrazili su se na to da sve...

NEŠIĆ, DNS: Saberi se, Brane, jer zna Srpska!

Saopštenje predsjednika DNS RS Nenada Nešića prenosimo u cjelosti: "Tvita Borenović da sam 'treći ljiljan'. Nisko i primitivno! I to...

BORENOVIĆ NEŠIĆU: “Javio se i treći ljiljan“

Predsjednik PDP RS, Branislav Borenović, oglasio se na društvenoj mreži Twitter odgovarajući predsjedniku DNS, Nenadu Nešiću na prozivku...

Milion KM podsticaja za mala i srednja preduzeća

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske objavilo je danas javni poziv za dodjelu oko milion KM podsticaja za...