Šta je pokazala Dodikova posjeta Rusiji: Odlično s Moskvom, PRST U OKO ZAPADU

Datum:

Share post:

Sastanci koje je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik proteklih dana imao s najvišim zvaničnicima Rusije pokazali su nesumnjivo dobre odnose vlasti u Banjaluci s Moskvom, ali su predstavljali i otvoreno “guranje prsta u oko” Zapadu.

Ovo za Srpskainfo kaže stručnjak za međunarodne odnose i bivši karijerni diplomata Srećko Đukić, komentarišući odlazak Milorada Dodika u Rusiju i susrete koje je tamo imao s Vladimirom Putinom i Sergejom Lavrovom.

Ističući da malo koji strani državnik, a kamoli predsjednik jednog entiteta ima priliku da se u roku od dva dana sastane s predsjednikom Rusije i ministrom spoljnih poslova te zemlje, Đukić dodaje da je potpuno drugo pitanje to koliko će Dodikova “turneja” po Rusiji donijeti koristi ili štete Republici Srpskoj.

– Nesumnjivo je da je Dodik u Moskvi dobio najviši mogući tretman, te da je rijetko ko u posljednje vrijeme tamo primljen na najvišem mogućem nivou – kaže Đukić za naš portal.

Inače, kako je juče saopšteno, nakon što se prethodnog dana sastao s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, predsjednik Srpske imao je priliku da razgovara i sa šefom ruske diplomatije, Sergejom Lavrovom.

Dodik se tom prilikom obratio i prisutnima na 11. susretu visokorangiranih zvaničnika za pitanje bezbjednosti, istakavši da je BiH nakon rata postala eksperiment i kolonija, bez uvažavanja istorije i međunarodnog prava. Ranije, prilikom sastanka s Putinom, Dodik je poručio da je Republika Srpska “izložena mnogim pritiscima Zapada zbog svoje podrške Rusiji”.

– Nismo dozvoljavali da se donese formalna odluka o sankcijama prema Ruskoj Federaciji i zbog toga smo od zapadnih partnera bili izloženi raznim oblicima pritisaka u vidu sankcija i suspendovanja određenih projekata i programa. Ali, mi smo odlučili da naprosto ne budemo dio histerije koja se stvara – rekao je Dodik.

Kako je preneseno, predsjednik Rusije se zahvalio Dodiku na prijateljskom stavu prema Rusiji, kao i za neutralan stav Republike Srpske prema sukobu u Ukrajini.

Komentarišući navedene poruke, Srećko Đukić smatra da će se u bliskoj budućnosti moći vidjeti i osjetiti efekti Dodikove najnovije posjete Moskvi.

– Sigurno je da Zapad neće blagonaklono gledati na tu posjetu i vrijeme će pokazati koliko će ova posjeta donijeti štete ili koristi Srpskoj. Moje mišljenje je da mali treba da se sklone dok se veliki tuku i svađaju. Nije mudro svrstavati se na bilo čiju stranu u takvom sukobu – zaključio je Đukić.

OPTUŽBE PROTIV MARFIJA

Nakon sastanka s ruskim liderom, predsjednik Srpske Milorad Dodik prenio je kako je mu je Putin rekao da je Dejtonski sporazum “srušen od strane onih koji u svijetu promovišu pravila, a ne međunarodno pravo”.

Takođe, Dodik je ponovio optužbe na račun Ambasade SAD u BiH i ambasadora te zemlje, Majkla Marfija, koga je nazvao “antisrbinom”. Predsjednik Srpske je ustvrdio i da je cilj američkog ambasadora da “do kraja svog mandata sruši Republiku Srpsku”.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Radnik ne posustaje – savladana i Omarska

Lider fudbalskog  šampionata Republike srpske Radnik iz Bijeljine, ne popušta. Večeras su na svom terenu lako porazili poslednjeplasiranu...

Zvezda pobijedila Partizan i plasirala se u finale Kupa Srbije

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana sastali su se u polufinalu Kupa Srbije, meč je odigran na stadionu Rajko...

BIJELJINA: ŽFK ’’Radnik Bumerang’’ u finalu Kupa BiH

ŽFK ’’Radnik Bumerang’’ iz Bijeljine pobjedom u Mostaru izborio je plasman u finale Kupa BiH za žene u...

U Banjaluci osnovan Nezavisni pokret “Svojim putem“ – Igor Radojičić

Cilj pokreta je,, ističe Radojičić u izjavi BN TV, ponuditi alternativu političkoj sceni Republike Srpske.  „Bićemo da ponudimo alternativu...