SOGRS: 2022. godina je bila jedna od najdinamičijih godina za gradove i opštine u RS (foto)

Datum:

Share post:

Savez opština i gradova Republike Srpske danas je organizovao konferenciju za medije, kako bi se osvrnuo na rezultate iz tekuće godine, ali i planove u budućoj, ali je ujedno organizovao i novogodišnji prijem za predstavnike medijskih kuća. 

„Tekuća 2022. godina je za SOGRS i naše opštine i gradove bila jedna od najdinamičnijih godina u proteklom periodu koju su obilježile brojne aktivnosti. Funkcionisanje lokalne samouprave u RS bazirano je na Zakonu o lokalnoj samoupravi s tim da je temeljni dokument koji se odnosi na lokalnu samoupravu ustvari Evropska povelja o lokalnoj samoupravi. SOGRS u toku 2022. godine bio je organizator velikog broja događaja, radionica, konferencija, treninga, obuka, pa i zvaničnih sastanaka sa predstavnicima jedinica lokalne samouprave“, rekao je Aco Pantić, generalni sekretar SOGRS.

SOGRS je u tekućoj godini imao dva ozbiljna sastanka – Okrugli sto na temu „Održivi razvoj nerazvijenih i izrazito nerazgijenih opštine u RS“ na kojem su okupili 35 načelnika iz tih lokalnih samouprava, kao i Sjednicu predsjedništva SOGRS koja je posvećena finansiranju jedinica lokalne samouprave.

„Poseban kvalitet je da smo u toku 2022. godine pružili veliki broj usluga za naše jedinice lokalne samouprave. U sklopu tih obuka i događaja, pružili smo i uradili veći broj modela akata za jedinice lokalne samouprave. Nedavno smo organizovali izuzetno posećen vebinar sa preko sto učesnika na temu „Popis imovine i sredstava za jedinice lokalne samouprave“. Ukratko, SOGRS bavi se pitanjima koja su od interesa za jedinice lokalne samouprave. Mi nastojimo da našu djelatnost u toku godine usmjeravamo prema zahtjevima, prijedlozima, inicijativama opština i gradova RS“, objasnio je Pantić i dodao da očekuju u narednoj godini da nastave sa dosadađnjim aktivnostima na povećanju prihoda jedinica lokalne samouprave.

SOGRS u narednoj godini želi da nastavi optimizaciju gradskih i opštinskih uprava, kao i da unaprijedi funkcionisanje javnih preduzeća i ustanova, ali i da ojača učešće građana u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou. Vlada RS je utvrdila nacrt strategije razvoja lokalne samouprave u RS za period 2022-2028 godina. 

„Novinari i mediji su bitan segment u našem radu, jer sve što radimo bez medija ne bi imalo nikakvog smisla, a radimo dosta stvari koje su itekako značajne za opštine i gradove kojih ima 64 u Republici Srpskoj. Ono što bih istakla je da je komunikacija značajan segment rada u SOGRS imajući na umu da imamo nerazvijene i izrazito nerazvijene, srednje razvijene i razvijene opštine i gradove, tako da itekako vodimo računa da se naš rad zasniva na potrebama opština i gradova i u cilju nam je što bliža komunikacija sa njima. Planovi za narednu godinu su da fokus bude na projektima koji su vezani za razvoj lokalne samouprave na teme koje su značajne opštinama kako bi se Savez bavio tim i na taj način brinuo o lokalnim zajednicama“, rekla je Vladana Popović Đorđić, stručni saradnik za odnose sa javnošću SOGRS.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zvezda je ponovo šampion Srbije: Olajinka i Šerif ovjerili 35. titulu prvaka

Crvena zvezda je šampion Srbije sedmi put u nizu! Četiri kola prije kraja Superlige, tim Vladana Milojevića je...

Branislav Borenović uputio čestitke Milošu Vučeviću „Uvjeren sam da će SAVLADATI SVE IZAZOVE, a da će Srbija nastaviti putem napretka i razvoja“

Upućujem iskrene čestitke g. Milošu Vučeviću povodom izbora na poziciju predsjednika Vlade Republike Srbije. Rekao je ovo na društvenoj...

OTKAZANI BROJNI LETOVI Snažno nevrijeme ponovo zahvatilo Dubai

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubai ponovo je zahvatio pljusak, a avio-kompanija Emirejts bila je prinuđena da otkaže...

Episkop Fotije: NEKA BUDE VOLJA TVOJA (Veliki Četvrtak)

Na Sveti i Veliki Četvrtak sveti oci, koji su dobro uredili preuzeto od svetih apostola, svetih i Božanskih...