SOCIOLOG DRAGOMIR DRAGO VUKOVIĆ : “Zakazali su i porodica i škola i država”

Datum:

Share post:

Slučajevi destrukcije, poput tragedije koja se desila u beogradskoj školi, indikator je kvaliteta sistema, smatra sociolog Drago Vuković i dodaje da institucije države nisu osposobljene da preventivno reaguju. On ističe da su zakazala tri nivoa društva, prvi i najvažniji je porodica, drugi škola, a treći država i njene institucije.

– Tragedija je nestvarna, desilo se šta se desilo, a osnovno pitanje je kako niko nije prepoznao da taj dječak može da uradi to što je počinio. Kakva je tu uloga porodice, da li su ga roditelji pratili i bili u stanju psihe svoga djeteta. Živimo u vremenu globalizacije, brzog života, pogrešnih identiteta, pogrešnih uzora i očigledno da su njegovi roditelji ljudi od karijere, da u trci za parama nisu imali vremena da se bave svojim djetetom i njegovim problemima – rekao je Vuković za “Glas”.

Istina i dječak imao i razrednog starješinu, nastavnike, direktora škole te da su svi oni trebalo da prepoznaju probleme.

– Informacije kažu da je bio povučen, da se nije družio sa vršnjacima, što je problem socijalizacije i kako onda niko u toj školi nije prepoznao šta muči tog mladog čovjeka od 13 godina. Zakazao je kompletan sistem i ovaj tragični događaj je samo posljedica neuređenosti i nefunkcionisanja institucija, odnosno zapuštenog društva – smatra Vuković.

Uprkos tome, dodaje Vuković, svi se ograđuju od odgovornosti, navodeći da u savremenom svijetu institut moralne odgovornosti ne postoji.

– Da postoji visok stepen moralne odgovornosti, zbog ubijenih djevojčica, njihovih roditelja, zbog poštovanja prema ovoj nesreći resorni ministar bi podnio neopozivu ostavku, kao i direktor škole, razredni starješina. U uređenim zemljama ministar podnese ostavku zbog bezvezne stvari, a kod nas se i ne spominje što je bruka. Moralna odgovornost ne postoji ni u politici, ni u institucijama, niko ni za šta u ovim poslijeratnim i postkomunističkim društvima ne odgovara – kategoričan je Vuković.

On smatra da društvo ima snage i znanja da se “isčupa”, ali da alati koji bi mu u tome pomogli nisu u centru vrijednosti.

– Vrijednosti sistem je izgubljen, imamo strašno negativnu selekciju kadrova, zbog čega moramo vratiti moral u sve institucije društva, kao i autoritet učitelja, nastavnika, profesora. Ne mogu nam autoriteti biti Kristijan Golubović, rijaliti programi, jer iza svega stoji jedna pogubna globalna ideologija koju promoviše Amerika, koja uništava tradicionalne institucije vjeru, porodicu, državu, naciju. Kod ogromnog broja djece taj dječak ubica je postao uzor, što se vidi i po komentarima na društvenim mrežama, to su strašne stvari koje nam nameće globalna sajber zajednica – rekao je Vuković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama širom Bosne i Hercegovine sve praznije i da zvono...

Nagle promjene temperature loše utiču na procvjetale voćke

Voćnjaci širom Bosne i Hercegovine uveliko su u fazi beharanja, ali niske temperature koje su stigle mogle bi...

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” održana promocija knjiga “Pisma iz nesanice” i “Sanovnik za budne”, autora Milana Nikolića

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” održana je promocija knjiga “Pisma iz nesanice” i “Sanovnik za budne”, autora Milana...

Dnevni horoskop za 19.april

Ovan POSAO: Pokušajte da promenite dosadašnja uverenja u vezi sa autoritetom i kritikama. Teško se suočavate sa negativnim komentarima i...