“Ponosni na Vojsku Republike Srpske” U Ugljeviku održan svečani defile ratnih zastava (foto)

Datum:

Share post:

“Ponosni na Vojsku Republike Srpske” U Ugljeviku održan svečani defile ratnih zastava

U Ugljeviku je svečanim defileom ratnih zastava jedinica /VRS/ Vojske Republike Srpske počelo obilježavanje 12. maja – Dana Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i Dana Vojske Republike Srpske.

Obilježavanje je organizovano povodom 31 godine od formiranja Vojske Republike Srpske, 31 godine Prve majevičke brigade VRS  i 18 godina postojanja Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/.

Nakon izložbe ratnih zastava jedinica Vojske Republike Srpske, služen je parastos za 301 poginulog borca VRS iz Ugljevika i položeni su vijenci.


Svečana akademija održana je na gradskom trgu na kojoj su se obratili komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH Sreten Milošević, predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković i načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić.

Komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH Sreten Milošević rekao je da je jedan od ciljeva obilježavanja Dana VRS i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH jeste da generacije mladih saznaju više o događajima iz bliske, ali i dalje prošlosti.

On je poručio da mladi treba da budu ponosni na VRS koja je odbranila Republiku Srpsku i čiji je jedini cilj bio da zaštiti srpski narod na njihovom vjekovnom ognjištu.

“Sve što smo radili u Odbrambeno-otadžbinskom ratu bilo je, prije svega, da zaštitimo srpski narod“, rekao je Milošević u Ugljeviku gdje je danas defileom ratnih zastava VRS, služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na gradskom trgu ispred spomenika borcima palim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu obilježen 12. maj – Dan VRS i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Milošević je istakao da su svi ponosni na VRS jer je ona stvorila Republiku Srpsku.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevik Jovan Marinković rekao je da se u ovoj podmajevičkoj opštini danas obilježava Dan Vojske Republike Srpske, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka i 31 godina Prve majevičke brigade koja je bila veoma značajna u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, kroz koju je prošlo 3.500 boraca, od kojih je 301 poginuo, a 648 ih je ranjeno.

Marinković je naglasio da je Prva majevička brigada imala veliku zonu odgovornosti i učestvovala je u borbama na zvorničkom, tuzlanskom, brčanskom i teočanskom ratištu.
„Odlikovana je Ordenom Nemanjića, a komandant Prve majevičke brigade pukovnik Milan Jović je heroj rata koji je poginuo 1993. godine i on je za ratne zasluge odlikovan Ordenom Nemanjića“, rekao je Marinković u Ugljeviku, gdje je danas defileom ratnih zastava VRS, služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na gradskom trgu ispred spomenika borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu obilježen 12. maj – Dan VRS i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Marinković je dodao da svi važni događaji u Ugljeviku počinju sjećanjem na poginule borce Vojske Republike Srpske.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da je danas u Ugljeviku dostojanstveno i svečano i poručio da nikada ne smije biti zaboravljen 301 poginuli borac Prve majevičke brigade, kao nijedan borac Vojske Republike Srpske koji je svoj život utkao u temelje Srpske.

„Prva majevička brigada učinila je da odbranimo ovaj cjelokupan kraj, dala ogroman doprinos očuvanju Republike Srpske, njen komandant pukovnik Milan Jović hrabro je dao svoj život, a takvi su bili i borci njegove brigade. Veliku zahvalnost dugujemo svim pripadnicima Prve majevičke brigade za sve što su učili za srpski narod, svim borcima naše vojske koji su se borili za slobodu u kojoj danas mirno živimo“, naglasio je Perić.

Načelnik štaba Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske major Ratko Đurković rekao je da je Prvoj majevičkoj brigade bilo predodređeno da čuva relej Stolice na Majevici.

„To je jedna od rijetkih brigade Vojske Republike Srpske koja je imala vrlo kompleksno ratište, odbrambeni položaji prema Teočaku, odbrana releja na Majevici i angažovanja širom ratišta u Republici Srpskoj od Glamoča, pa do Sarajeva“, naveo je Đurković na današnjem svečanom obilježavanju 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odranu Srpske.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

GRADONAČELNIK BIJELJINE ODGOVORIO MINISTARSTVU FINANSIJA: Da li da se smijem ili da plačem? (foto)

Nakon saopštenja za javnost Ministarstva finansija da je Vlada Republike Srpske putem elektronske aplikacije za izradu nacrta programa...

DA VAM SE ZAVRTI: Lista političara (multi)milionera u Srpskoj sve duža, za neke od njih čućete prvi put

Prva asocijacija za najpoznatije političare u BiH jeste njihovo lično bogatstvo. Ali, mnogo je više onih iz drugog...

BIJELJINA: Održana javna rasprava o Nacrtu Pravilnika o načinu i uslovima podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za 2023.

Danas je u Gradskoj upravi grada Bijeljina održana javna rasprava o Nacrtu Pravilnika o načinu i uslovima podsticaja...

Đoković preokretom nad Hačanovim do polufinala Rolan Garosa

Srpski teniser Novak Đoković pobijedio je Karena Hačanova sa 3-1 (4:6, 7:6, 6:2, 6:4) u setovima u četvrtfinalu...