Smanjena kazna pedofilu iz Laktaša koji je obljubio tri maloljetne sestre!

Datum:

Share post:

Vrhovni sud Republike Srpske smanjio je kaznu D. B. (27) iz Laktaša i pravosnažno ga osudio na jedinstvenu kaznu od 13 godina zatvora zbog obljube tri maloljetne sestre, mlađe od 15 godina!

Radi se o jednom od najšokantnijih slučajeva pedofilije ikada otkrivenih u Bosni i Hercegovini. Žrtve pedofila su bile tri sestre (rođene 2005., 2007. i 2008. godine), a osuđeni je bio u ljubavnoj vezi s njihovom majkom M.J. (41). I protiv nje je vođen postupak zbog sumnje da je pred kćerkama imala seksualne odnose s ljubavnikom.

Ovo je treći put da je Vrhovni sud Republike Srpske odlučivao u ovom predmetu. U dva navrata su ukidane presude kojima je D. B. bio osuđen na 19, odnosno 17 godina zatvora. Nakon ponovljenog suđenja Okružni sud u Banjaluci u septembru prošle godine D. B. je osudio na 15 godina zatvora i ta kazna je sada smanjena na 13 godina.

Presuda je izrečena nakon što je Vrhovni sud Republike Srpske žalbu tužilaštva odbio kao neosnovanu, dok je žalbu odbrane djelimično uvažio, te preinačio prvostepenu presudu. Tako je D. B. oglašen krivim za tri krivična djela obljube sa djetetom mlađim od 15 godina, te za zadovoljenje polnih strasti pred djetetom.

”Preiničava se presuda Okružnog suda u Banjaluci u odluci o krivičnoj sankciji, tako što se za tri krivična djela obljube sa djetetom mlađim od petnaest godina na štetu jedne djevojčice osuđuje na šest godina zatvora, na štetu druge žrtve kaznu od četiri godine i na štetu treće žrtve kaznu od četiri godine. Za krivično djelo zadovoljenje polnih strasti pred djetetom utvrđuje se kazna od jedne godine. Primjenom zakona kazne se objedinjuju u jedinstvenu od 13 godina zatvora”, rekla je sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

Optuženom je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 6. februara 2020. godine do danas.

Prema optužnici D. B. je bio u ljubavnoj vezi sa majkom žrtava i odsustvu oca djece svaki dan je boravio u njihovoj kući, pomažući u poljoprivrednim radovima i slično. Zlostavljanje se odvijalo od februara 2019. do februara 2020. godine. Kako se navodi u optužnici, Dragan B. je više puta imao seksualne odnose sa djevojčicama u svojoj, ali i njihovoj kući, a ponekad čak i u vrijeme dok je majka žrtava bila u drugoj prostoriji.

Suđenje u ovom predmetu je bilo zatvorena za javnost zbog osjetljivosti predmeta i zaštite žrtava.

Sudski proces je u tri navrata ponovljen. U prvoj presudi, koju je ukinuo Vrhovni sud RS, kao žrtva seksualnog zlostavljanja pominjala se i četvrta, najmlađa sestra, koja je 2013. godište. Međutim, po ukidanju presude tužilaštvo je odustalo od gonjenja D. B. za tu žrtvu, a razlog je bio to što ona istražiocima i psiholozima nije mogla dati informacije o krivičnom djelu. 

Inače u ranijim presudama se navodilo da D. B. ima veoma nizak koeficijent inteligencije – ravan djetetu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Lazareva subota u Bijeljini obilježena na tradicionalan način

Tradicionalnom proljećnom igrom „Lazarice“ ispred zgrade Gradske uprave u Bijeljini je danas obilježena Lazareva subota. Dječiji ansambl Srpskog...

‘’LAZARICE’’ će mještanima MZ Novi Dvorovi u nedjelju poželjeti igrom i pjesmom blagorodnu godinu

U nedjelju 28.04.2024. godine u 08.00 časova  Lazarice  će proći kroz naselje Novi Dvorovi, kada će u veseloj...

GRADONAČELNIK PETROVIĆ: Isplata prve dvije tranše za učenike osnovnih i srednjih škola do 30. aprila

Gostujući u emisiji "MAT" BN Televizije, Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović pričao je o subvencijama za prevoz učenika osnovnih...

PLEJOF: JAHORINA –BUDUĆNOST, treća utakmica finalne serije doigravanja u okviru MD shop 1.MLRS

Večeras se u Palama igra treća utakmica finalne serije doigravanja u okviru MD shop 1.MLRS. Jahorina na korak od...