UGLJEVIK PROSLAVIO VRBICU: Lazarice prizvale napredak, plodnost i blagostanje (foto)

Datum:

Share post:

Najmlađi ansambli Kulturno-umjetničkog društva „Rudar“ iz Ugljevika prodefilovali su danas na Lazarevu subotu ulicama Ugljevika.

Dječaci i djevojčice, obučeni u narodne nošnje i uz pjesmu i igru ispred zgrade lokalne uprave dočarali su dio atmosfere ovog praznika koji se obiljeźava sedmicu uoči Vaskrsa.


Njihova posjeta simbolizuje proljeće, kada se priroda budi a tradicionalnim narodnim igrama Lazarice prizivaju napredak, plodnost i blagostanje.

Ispred zgrade opštine Ugljevik dočekao ih je načelnik Vasilije Perić sa saradnicima i darovao Lazarice kako i dolikuje domaćinu po starom srpskom običaju.


-Našu vjeru pravoslavnu, našeg Hrista, volimo i ljubimo svim srcem jer je dosta praznika u našoj crkvi posvećeno baš mališanima-rekao je Perić.
Radost i sreća na dječijim licima, naglasio je Perić, su ono čemu teži i kao čovjek ali i kao čelnik Ugljevika  i zbog čega se bori za sve bolje uslove života i rada posebno najmlađih sugrađana.


-I kroz vjeru, tradiciju i običaje dajemo sve što možemo da život svakog dječaka i djevojčice budu u znaku sreće, radosti, ljubavi i mira-rekao je Perić.

Lazareva subota ili Subota pravednog Lazara, u srpskom narodu poznata je još i kao Vrbica, jer je tada Hrist ušao u Jerusalim, gdje su ga dočekala djeca.

Vrbica je za pravoslavne hrišćane praznik dječije radosti, jer je Hristos polazeći u Jerusalim rekao: “Pustite djecu k meni, jer takvih je Carstvo nebesko”.

Na taj praznik se u pravoslavne hramove unose vrbove grane koje tu ostaju do nedjeljne liturgije, na Cvijeti, kada se obavlja blagosiljanje vrbe.

Vrbove grane, koje se potom dijele narodu, simbolizuju palmine grane kojima su hrišćani pozdravljali Spasitelja na ulasku u Jerusalim.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SPC i njeni vjernici danas obilježavaju dan posvećen Svetom apostolu Simonu Zilotu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetom apostolu Simonu Zilotu, jednom od 12 velikih...

UGLJEVIK: Danas obilježavanje 32. godine od osnivanja Prve majevičke brigade VRS

U Ugljeviku se danas obilježava 32. godine od osnivanja Prve majevičke brigade VRS: Ugljevičani odaju počast poginulim borcima Ispred...

U podne zvone zvona na pravoslavnim crkvama za spasenje srpske države i naroda

Zvona na pravoslavnim hramovima u Srbiji zvoniće danas u podne, po blagoslovu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, na...

Građani i institucije da istaknu zastave Republike Srpske

Vlada Republike Srpske pozvala je institucije i građane da danas, na dan glasanja o rezoluciji o Srebrenici u...